Π.Ο.Υ: Κάλεσμα για ελεύθερη πρόσβαση σε κλινικά δεδομένα για όλα τα νέα φάρμακα και τα εμβόλια

Να παρέχει ευρεία πρόσβαση σε κλινικά δεδομένα για όλα τα νέα φάρμακα και τα εμβόλια είτε αυτά έχουν πλήρη είτε υπό όρους έγκριση, είτε βρίσκονται υπό επείγουσα χρήση ή έχουν απορριφθεί, καλούν τη φαρμακευτική βιομηχανία ο Διεθνής Συνασπισμός Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ).  

 Οι αναφορές κλινικών δοκιμών θα πρέπει να δημοσιεύονται χωρίς μείωση των εμπιστευτικών πληροφοριών για λόγους υπερισχύοντος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον. η φαρμακευτική βιομηχανία καλείται να δεσμευτεί εντός σύντομων προθεσμιών και χωρίς να περιμένει νομικές αλλαγές, για την εθελοντική και απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα αποτελεσμάτων δοκιμών προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Η πανδημία, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Π.Ο.Υ, έφερε στο επίκεντρο την ανάγκη για πληροφορίες και δεδομένα για την υποστήριξη ακαδημαϊκών, ερευνητών και της βιομηχανίας στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών μέσων, την υποστήριξη των ρυθμιστικών και υγειονομικών αρχών για την λήψη αποφάσεών καθώς και στην υποστήριξη των επαγγελματιών του τομέα της υγείας στις αποφάσεις για θεραπεία και την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και τις θεραπευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Οι δυο οργανισμοί δηλώνουν πως έχουν επίγνωση των ανησυχιών που ενδέχεται να έχουν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι καθώς οι ρυθμιστικές αρχές μεταβαίνουν σε μεγαλύτερα επίπεδα διαφάνειας, αλλά είναι πεπεισμένοι για τα εξαιρετικά θετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος