Π.Ο.Υ: Απαράδεκτα αργή η πρόοδος των εμβολιασμών στην Eυρώπη

Ως “απαράδεκτα αργή” χαρακτήρισε την πρόοδο των εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας πως καθώς η κάλυψη παραμένει χαμηλή, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία που υπήρχαν στο παρελθόν, ώστε να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση στα προγράμματα εμβολίων. Ζήτησε, παράλληλα, να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού, με αύξηση της παραγωγής και μείωση των εμποδίων στη χορήγηση εμβολίων, κάνοντας χρήση κάθε φιαλιδίου που υπάρχει στο απόθεμα κάθε χώρας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα, μόνο το 10% του συνολικού πληθυσμού της ευρωπαϊκής ηπείρου των 53 κρατών μελών έχει λάβει έστω και μια δόση εμβολίου, ενώ μόλις το 4% έχει ολοκληρώσει μια πλήρη σειρά εμβολίων.  Ειδικότερα, όπως είπε, κάθε χώρα υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη εμβολιάζει κατά της COVID-19, ωστόσο μόνο το 80% των χωρών μεσαίου εισοδήματος έχουν προχωρήσει σε αυτό, ενώ το ποσοστό σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα βρίσκεται κοντά στο 60%.

Επιπλέον, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων COVID-19 συμβαίνει σε ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο Π.Ο.Υ. συνεχίζει να ζητά την έγκαιρη δράση για την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας βάσει επιδημιολογικών δεδομένων και δεδομένων του συστήματος υγείας, ενώ η κάλυψη εμβολιασμού θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Συνολικά 27 χώρες στην  Ευρώπη βρίσκονται σε μερικό ή πλήρες εθνικό lockdown με 21 από αυτές να έχουν προχωρήσει σε νυχτερινές απαγορεύσεις κίνησης των πολιτών. Επίσης τις τελευταίες 2 εβδομάδες, 23 χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς, 13 χώρας έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση μέτρων, ενώ 9 χώρες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα.

Νέα στοιχεία από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 έχουν σώσει, τουλάχιστον, πάνω από 6.000 ζωές μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών από την έναρξη του εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020. Ομοίως, στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι περίπου 90% αποτελεσματική στην πρόληψη λοίμωξης, σοβαρής νόσου και νοσηλείας μετά τη δεύτερη δόση.

Αν και ο Π.Ο.Υ. θεωρεί πως θα πρέπει να αποφεύγονται τα lockdown με έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, εντούτοις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η ασθένεια υπερβαίνει την ικανότητα των υπηρεσιών υγείας ώστε ένα έχουν την φροντίδα οι ασθενείς παράλληλα με την επιτάχυνση της ετοιμότητας των τοπικών και εθνικών συστημάτων δημόσιας υγείας.

«Η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ανησυχίας αυξάνεται με τον ρυθμό αναπαραγωγής και εξάπλωσης του ιού, οπότε ο περιορισμός της μετάδοσης μέσω βασικών δράσεων ελέγχου νόσων είναι ζωτικής σημασίας. Και σήμερα, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, έχουμε καλύτερα συστήματα δοκιμών και εντοπισμού, ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το πώς να φροντίζουμε τους σοβαρά άρρωστους », δήλωσε επιστήμονας του Π.Ο.Υ, σημειώνοντας πως οι εκτεταμένες δοκιμές, η απομόνωση, η ανίχνευση επαφών, η καραντίνα και η γενετική αλληλούχιση είναι τα βασικά εργαλεία δημόσιας υγείας που πρέπει να χρησιμοποιούνται και να ενισχύονται συνεχώς.

Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, Ντόριτ Νίτζαν, προειδοποίησε για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων εάν δεν μειωθεί η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται ο κορονοϊός. «Η πιθανότητα νέων παραλλαγών ανησυχίας αυξάνεται με το ρυθμό με τον οποίο ο ιός αναπαράγεται και εξαπλώνεται», είπε. Είναι επομένως «κρίσιμο» να περιοριστεί η μετάδοση ιών μέσω βασικών μέτρων ελέγχου ασθενειών ». Η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του Π.Ο.Υ. είναι υπεύθυνη για 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και αρκετών πρώην σοβιετικών εθνών στην Κεντρική Ασία.

Ο εμβολιασμός, πάντως, μαζί με τα συνεχιζόμενα μέτρα δημόσιας υγείας και τα κοινωνικά μέτρα θα θέσουν τέλος στην πανδημία, τόνισε ο Π.Ο.Υ Ευρώπης και για να συμβεί αυτό, απαιτείται κλιμάκωση τόσο της παραγωγής εμβολίων όσο και του εμβολιασμού, καθώς και η συνεχής συμμόρφωση με τα μέτρα.

«Ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας για το πόσα άτομα μολύνονται και πόσα άτομα πεθαίνουν τις επόμενες εβδομάδες είναι αυτό που κάνουν ή δεν θα κάνουν ως άτομα οι πολίτες» σημείωσε ο Δρ. Κλούγκε και απηύθυνε μήνυμα προς τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τα μέτρα. Η προσοχή όλων, παρά την κούραση, πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στον κίνδυνο και δεν πρέπει οι πολίτες να αφήσουν την εξάντληση να τους κερδίσει, κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος