Ουκρανία: Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Όλη η συζήτηση στο ΕΚ

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

To 6o κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στο αργό και διυλισμένο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης ή μέσω αγωγών σε βάθος 6 μηνών παρουσίασε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι κυρώσεις που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν επίσης την καταγραφή υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών που ευθύνονται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην μαρτυρική Μπούτσα και για την απάνθρωπη πολιορκία Μαριούπολη, τον αποκλεισμό από το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift της τράπεζας Sberbank του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Ρωσίας καθώς και δυο ακόμη Τραπεζών, την απαγόρευση εκπομπής τριών μεγάλων κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, «φερέφωνα» του Κρεμλίνου στην ΕΕ, και την απαγόρευση εργασίας χρηματοοικονομικών συμβούλων και λογιστών από την ΕΕ, σε ρωσικές εταιρείες.

Αναγκαία η ανοικοδόμηση και το εμπάργκο πετρελαίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν εστίασε επίσης στην ανάγκη στήριξης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προτείνοντας την πλήρη κατάργηση των δασμών για ένα χρόνο καθώς το ΑΕΠ της χώρας θα κατακρημνιστεί από 35-50% για φέτος και η Ουκρανία χρειάζεται στήριξη 5 δις ευρώ μηνιαίως. «Αν το κάνουμε σωστά», υποστήριξε, «αυτό θα φέρει απτά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα οφέλη» και για την ΕΕ.

Όσον αφορά την σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκροτημένο τρόπο, που θα επιτρέπει την εξασφάλιση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στις αγορές αλλά και την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία.

«Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία και ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημιές για εμάς και τους εταίρους μας παγκοσμίως», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημείωσε πως «αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή».

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με την ίδια, να υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι. Μάλιστα θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου. Οι εισαγωγές θα είναι δυνατές εκεί μέχρι το τέλος του 2023.

Κυρώσεις σε στρατιωτικούς και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Σε σχέση με την συμπερίληψη υψηλόβαθμων αξιωματικών στην λίστα των κυρώσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι οι «στρατιώτες του Κρεμλίνου» λαμβάνουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: «Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε».

Εκτός από το εμπάργκο πετρελαίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αποσύνδεση της μακράν μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής συναλλαγών Swift. «Με αυτόν τον τρόπο» όπως είπε, «χτυπάμε τράπεζες που σχετίζονται με το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και περιορίζουμε την ικανότητα του Πούτιν να προκαλεί περαιτέρω καταστροφή. Αυτό θα παγιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».

Εν τω μεταξύ σε συνέχεια της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει τείχος προστασίας απέναντι στην παραπληροφόρηση προχωρά στην απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα ακυρωθούν οι συχνότητες μετάδοσης και δεν θα επιτρέπεται να αναδιανείμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, είτε μέσω καλωδιακής, δορυφόρου, διαδικτύου ή μέσω εφαρμογών για smartphone. «Ως φερέφωνα του Πούτιν, αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν αποδειχθεί ότι διαδίδουν τα ψέματα και την προπαγάνδα του» κατέληξε.

Στήριξη των ευάλωτων ζητά η γαλλική προεδρία

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου δια της Υπουργού κα. Κλινκέρ, τόνισε ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση των έντονων κραδασμών και επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ΕΕ καθώς αυτός «θα έχει απροσδιόριστες μέχρι στιγμής οικονομικές επιπτώσεις» γεγονός που απαιτεί άμεση δράση, μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα καθώς και ισότιμη μετάβαση σε νέες πράσινες μορφές ενέργειας. Υπογράμμισε επίσης ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας από την οποία πλήττονται σχεδόν 35 εκ. πολίτες βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Συμβουλίου το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ενέργεια.

Οι πολιτικές ομάδες

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, να επιβληθεί πλαφόν στην ενέργεια, να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, να ενισχυθεί η παραγωγή καθαρών και βιώσιμων πηγών ενέργειας με την χρήση και της πυρηνικής, ενώ αναγκαία θεωρείται η εισαγωγή στο σύστημα Schengen της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος