Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις – Πρώτο αμερικανικό «όχι» στο Κίεβο

Απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι η καθολική κατάκτηση του Ντονμπάς, όπως διακήρυξε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας με νόημα ότι η τύχη των υπόλοιπων κατεχόμενων εδαφών θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς. Με φόντο αυτή τη δήλωση, το Κίεβο έλαβε σήμερα το πρώτο αμερικανικό «όχι» για αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, που θα έφταναν έως τη Ρωσία. Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πάντως αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Ψυχρολουσία για το Κίεβο αποτελεί η ανακοίνωση του πρόεδρου Μπάιντεν ότι δεν θα εξοπλίσει την Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον λέει “όχι” στο αίτημα του Κιέβου για όπλα και η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο δια του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτηρίζει «λογική» την απόφαση. «Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του επιμένει σε άρση των κυρώσεων, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη θαλάσσια μεταφορά αγαθών από ουκρανικά λιμάνια. .

Το “όχι” των ΗΠΑ πάντως έρχεται τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι χάνεται η μάχη στο Σεβεροντονέτσκ όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο της ισοπεδωμένης πόλης. Οι εναπομείναντες 15.000 κάτοικοι πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς ρεύμα και νερό εν μέσω σφοδρών μαχών.

Γάλλος δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του στο Λουχάνσκ όταν τεθωρακισμένο όχημα όπου επέβαινε, επλήγη από θραύσματα ρωσικής οβίδας. Η γαλλική κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή έρευνας. “Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όλες τις υποδομές ζωτικής σημασίας στο Σεβεροντονέτσκ” είπε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις – Πρώτο αμερικανικό «όχι» στο Κίεβο
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις και στο Ντονέτσκ, με τη Μόσχα να επιδιώκει να καταλάβει πλήρως την περιοχή του Ντονμπάς.

Η “απελευθέρωση” του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι “αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” για τη Μόσχα, ενώ άλλα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους το μέλλον τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη Χερσώνα οι ουκρανικές δυνάμεις περνούν στην αντεπίθεση προσπαθώντας να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη. Όπως υποστηρίζουν, ανάγκασαν τον ρωσικό στρατό να υποχωρήσει γύρω από τρία χωριά. Σε βοήθεια πάντως έσπευσαν οι ουκρανοί νικητές της Eurovsion, Kalush Orchestra που πούλησαν το τρόπαιο σε διαδικτυακή δημοπρασία έναντι 900.000 δολαρίων, για την αγορά drone, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή τους.

Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι επελαύνουν στα ανατολικά της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έπληξαν εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στην νότια πόλη της Ουκρανίας Μικολάιφ.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε νωρίτερα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης κοντά στο «Σπίτι του Πολιτισμού», όπου βρίσκονται πλέον Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται, αλλά στα νότια, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η προέλαση για την απελυθέρωση της Χερσώνας, «προχώρησε επιπλέον οκτώ χιλιόμετρα με διάσπαση του ρωσικού μετώπου στην περιοχή του Μπερισλάβ».

Το 95% της περιφέρειας του Λουχάνσκ είναι ήδη υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που προειδοποιούν ότι 1 εκατομμύριο κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, ενώ ειδικά το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ είναι σε ασφυκτικό αποκλεισμό και δεν είναι εφικτή ούτε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις – Πρώτο αμερικανικό «όχι» στο Κίεβο
(AP Photo)

«Χανκ»: Ο Ρώσος στρατιώτης του ουκρανικού στρατού 

Αίσθηση προκαλεί ένας Ρώσος που πολεμάει στο πλευρό των Ουκρανών. Μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως αγαπά την πατρίδα του αλλά θέλει να μπει τέλος στο πολιτικό κατεστημένο της Μόσχας.

Μπαίνοντας στον τέταρτο μήνα της ρωσικής εισβολής, όλο και περισσότεροι Ρώσοι υπήκοοι πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών. Εκατοντάδες πια, βλέπουν τη ρωσική πολιτική ηγεσία ως εχθρό. Σηκώνουν τα όπλα εναντίον των συμπατριωτών τους με την ελπίδα αυτός ο πόλεμος να γίνει η αφορμή που θα σπάσει το πολιτικό κατεστημένο.

Ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να γυρίσω πίσω στη Ρωσία, να γίνει η Ρωσία μια ελεύθερη χώρα, να τελειώσει αυτή η δικτατορία. Και να πέσει η «κουρτίνα» την οποία έχει στα μάτια του ο ρωσικός λαός, να πάρει θάρρος και να μετανιώσει, γιατί η μετάνοια είναι μια πράξη γενναία και ελπίζω ότι οι Ρώσοι -σε αυτήν την περίπτωση και εγώ επειδή είμαι Ρώσος- θα φερθούμε γενναία” τόνισε ο “Χανκ”.

Χανκ είναι το επιχειρησιακό ψευδώνυμο του 32χρονου Ρώσου από τη Σιβηρία. Έδειξε στην κάμερα της ΕΡΤ το ρωσικό του διαβατήριο αλλά ζήτησε να αποκαλείται με ψευδώνυμο για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις – Πρώτο αμερικανικό «όχι» στο Κίεβο
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

“Η οικογένειά μου είναι πολύ αρνητική. Όχι απλά αρνητική, είναι εξαιρετικά αρνητική, με θεωρούν φασίστα! Με θεωρούν «μπαντερίστα»” τόνισε λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στην αμαξοστοιχία για το Χάρκοβο. «Αγαπώ την πατρίδα μου», μας λέει. «Θα ήθελα να γυρίσω σπίτι μια μέρα» πρόσθεσε.

Είμαι στρατιώτης και ανήκω στο τάγμα Κράκεν. Θα πάμε στο Χάρκοβο να το προστατεύσουμε, όπως και όλη την περιφέρεια. Αλλά και όλη την Ουκρανία! Θα ελευθερώσουμε το Χάρκοβο, έπειτα το Ντονιέτσκ κι έπειτα τη Μαριούπολη και θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα της Κριμαίας” σημείωσε.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, στον ουκρανικό στρατό ήταν εξαιρετικά καχύποπτοι όταν εξιστόρησε πώς πέρασε τα σύνορα προκειμένου να καταταγεί. «Το ανθρώπινο σώμα έχει όρια» είπε με νόημα.

“Κάτσαμε (σ.σ. στο αστυνομικό τμήμα) και σε 20-30 λεπτά ήρθαν ανώτεροι αστυνομικοί, μου έβαλαν μια σακούλα στο κεφάλι και μονωτική ταινία στα χέρια μου, χειροπέδες… Ακόμη μέχρι και σήμερα τα θυμάμαι αυτά. Και μάλλον αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου είναι όταν με ρίξανε στο αμάξι και μου είπανε «τη @@@ μοσχοβίτη». Και απλά σκέφτηκα «αν έτσι είναι, τότε ας είναι έτσι»” κατέληξε.

Στις διάφορες διμοιρίες έχουν ενταχθεί δεκάδες Ρώσοι. Παρά το ότι συγκεκριμένα στοιχεία είναι δύσκολο να αντληθούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί ακόμα και 300 αιτήσεις μέσα σε μια μέρα.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης

Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος