ertnews.gr

Οικονομία, Ουκρανία και Ενέργεια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

22/03 06:41
Οικονομία, Ουκρανία και Ενέργεια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές και τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια των κρατών -μελών, τη σχέση με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Θα προηγηθεί η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής μεταξύ των Προέδρων του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξηγεί αναλυτικά το πρόγραμμα και τους στόχους της Συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

«Θα ξεκινήσουμε στις 11:30 την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να είναι μαζί μας για ένα γεύμα εργασίας.  Όπως και τον Ιούνιο του 2021, ελπίζω να έχουμε μια γόνιμη ανταλλαγή για βασικά γεωπολιτικά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις.

Στη συνάντησή μας στη συνέχεια, θα συζητήσουμε πρώτα την Ουκρανία.  Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος Zelenskyy θα μας συνοδεύσει μέσω τηλεδιάσκεψης.  Θα επιβεβαιώσουμε, όπως πάντα, την ακλόνητη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία.  Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη συγκέντρωση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Το σημαντικότερο είναι ότι από την τελευταία μας συνάντηση τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία.  Στόχος μας είναι να παρέχουμε στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο φυσίγγια μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση.  Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα, θα συζητήσουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.  Προσθέτοντας τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα, τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία και να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις μας.  Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.  Θα πραγματοποιήσουμε επίσης μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.

Όσον αφορά την ενέργεια, η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.  Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Επίσης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ενημερώσει τους ηγέτες για την πρόοδο εφαρμογής των κατευθύνσεων που δόθηκαν από την ειδική σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, ενώ την Παρασκευή 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ σε περιεκτική μορφή, παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου για να συζητήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.  

Όπως σε κάθε εαρινή σύνοδο οι ηγέτες θα ασχοληθούν, επίσης, με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση και θα κάνουν απολογισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στη Σύνοδο του Μαρτίου θα μετάσχει για πρώτη φορά και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version