ΟΗΕ: Τεκμηριωμένοι οι θάνατοι 1.480 αμάχων στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμαρι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Ντικάρλο, η οποία απηύθυνε ομιλία χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Η ίδια αναφέρθηκε σε «αξιόπιστους ισχυρισμούς» ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αδιάκριτα βόμβες διασποράς περισσότερες από 20 φορές σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Με ντοκουμέντα η ομιλία Ζελένσκι στο ΣΑ του ΟΗΕ – Η Μόσχα αρνείται τις θηριωδίες – Οι εικόνες την διαψεύδουν

Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τη φρίκη στη μαρτυρική πόλη Μπούκα στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  σε μήνυμά του στη συνέλευση στα Ηνωμένα Έθνη,  μίλησε για γενοκτονία αμάχων, και κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διάπραξη των χειρότερων εγκλημάτων πολέμου, από το από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, παρουσίασε σοκαριστικό βίντεο που αποτυπώνει το μέγεθος των αγριοτήτων σε βάρος των αμάχων, θυμίζοντας, όπως είπε, τις βάρβαρες πράξεις του ISIS.

ΟΗΕ: Τεκμηριωμένοι οι θάνατοι 1.480 αμάχων στην Ουκρανία
(AP /John Minchillo)

Για σκηνοθετημένα βίντεο και για «τερατώδη παραποίηση των γεγονότων» στην Μπούκα, έκανε λόγο η Μόσχα, που αρνείται πεισματικά όσα της καταλογίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ότι η ανακάλυψη πτωμάτων στην Μπούχα ήταν «προβοκάτσια» με στόχο να ναυαγήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Γεννιέται ένα ερώτημα: Ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η κατάφωρα αναληθής πρόκληση; Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι γίνεται για να βρεθεί πρόσχημα για να τορπιλίσουμε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», είπε ο Λαβρόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

ΟΗΕ: Τεκμηριωμένοι οι θάνατοι 1.480 αμάχων στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ (AP /Seth Wenig)

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα, μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή.

Ήδη η Γαλλία, έχει αρχίσει να στοιχειοθετεί εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, σε βάρος Γάλλων πολιτών, σε Μαριούπολη, Χοστομέλ και Τσερνίχιβ, ενώ το Κρεμλίνο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις φρικαλεότητες κατασκευασμένες από τη Δύση.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώνουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία για τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού κατά αμάχων στη Μπούκα.

Τα μέτρα θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κρατικές εταιρίες και φορείς, αξιωματούχους και ολιγάρχες, ενώ θα προβλέπουν και την καθολική απαγόρευση των νέων επενδύσεων στην Ρωσία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και στις 2 κόρες του Προέδρου Πούτιν. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κύριος στόχος είναι να στερηθεί η ρωσική κυβέρνηση τις πηγές χρηματοδότησης του πολέμου κατά της Ουκρανίας, και να βαθύνει περαιτέρω η οικονομική, νομισματική και τεχνολογική απομόνωση της χώρας. Ενώ, ήδη η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά της η ΕΕ, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων που συμπεριλαμβάνει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα, και αποκλεισμό πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια,  ενώ ήδη, υπήρξε κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών, από δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.

“Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό, ανελέητο πόλεμο, και εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας. Πρέπει να διατηρήσουμε τη μέγιστη πίεση”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα «παρακολουθήσει προσεκτικά» τις εξαγωγές τροφίμων σε «εχθρικά» έθνη, επικαλούμενη «παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος