ertnews.gr

ΟΗΕ: Έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στην Υεμένη

15/06 16:03
ΟΗΕ: Έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στην Υεμένη

epa04799372 Armed Houthi supporters shout anti-Saudi slogans and hold up guns during a rally protesting Saudi-led military operations against positions held by the Houthis and their allies, in Sana’a, Yemen, 14 June 2015. Saudi Arabia and other Sunni Arab countries have been targeting the Houthis and allied military units since late March, when those groups forced Yemeni President Abdo Rabbo Mansour Hadi to flee the country, plunging the country into an even worse humanitarian crisis. EPA/YAHYA ARHAB

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, κατά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Γενεύη παρά την απουσία μιας αντιπροσωπείας των ανταρτών.

“Ελπίζω αυτή η εβδομάδα να σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους των μαχών” τόνισε καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να καταλήξουν σε συμφωνία για “εκεχειρία” και για “την αποχώρηση των ενόπλων οργανώσεων από τις πόλεις”. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι η Υεμένη είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να συζητήσει μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός με τους Χούτι, αν οι σιίτες αντάρτες αποχωρήσουν από τις πόλεις, απελευθερώσουν περισσότερους από 6.000 κρατούμενους και συμμορφωθούν με την απόφαση του ΟΗΕ.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα το πρωί, ωστόσο η άφιξη της αντιπροσωπείας των σιιτών ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους, υποστηρικτών του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, έχει καθυστερήσει για “τεχνικούς λόγους” σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το αεροσκάφος τους αναχώρησε χθες από τη Σαναά, καθυστέρησε στο Τζιμπουτί και δεν θα φθάσει στη Γενεύη πριν από το απόγευμα ή το βράδυ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version