Οι δύο στους τρεις πολίτες της Σερβίας λένε «όχι» στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Το 75% των πολιτών της Σερβίας δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ακόμη και αν το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εκδοχή αυτή αποδέχεται το 13%. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό του ανεξάρτητου ινστιτούτου ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το 64,9% του δείγματος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ θα την υπερψήφιζε το 9,5%. Το 52% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ αντιθέτως το 26% πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να το πράξει. Ενδιαφέρον είναι ότι – σύμφωνα με την δημοσκόπηση- το 46% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί ότι το Κόσοβο «δεν είναι ακόμη χαμένο» σε αντίθεση με το 39% που πιστεύει ότι ντε φάκτο έχει χαθεί. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί την δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, τις Βρυξέλες, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος