Θέσεις και αντιπαραθέσεις για το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο Τζόκοβιτς στην Ισπανία ως ανεμβολίαστος

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Ο “πονοκέφαλος” Τζόκοβιτς φαίνεται ότι συνεχίζεται. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι πολλές στην Ισπανία μετά τις δηλώσεις του δημάρχου της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα ότι η συμμετοχή του Νόβακ Τζόκοβιτς στο τουρνουά Mutua Madrid Open που θα διεξαχθεί μεταξύ 26 Απριλίου και 8 Μαΐου θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση για την πόλη. Ηδη η φωτογραφία του κοσμεί την διαφημιστική αφίσα του τουρνουά της Μαδρίτης.

Την ίδια ώρα όμως η κριτική ξεκίνησε καθώς ο Νόβακ Τζόκοβιτς θεωρείται πλέον από τους επικεφαλής της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας και θα έλθει σε μία χώρα όπου οι αντιεμβολιαστές δεν ξεπερνούν το 4% ενώ το 90,5% άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Μετά την απόρριψη της Αυστραλίας αλλά και της Γαλλίας η Ισπανία θα αντιμετωπίσει αυτόν τον πονοκέφαλο τους επόμενους μήνες και όπως προτείνουν ορισμένοι θα πρέπει να αλλάξουν οι υφιστάμενες εξαιρέσεις των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την είσοδο στην Ισπανία.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιτρέπεται η είσοδος στην Ισπανία σε πολίτες οι οποίοι ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως και επιδεικνύουν το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή έχουν κάνει τεστ PCR αρνητικό 72 ώρες πριν το ταξίδι τους ή τεστ αντιγόνου 48 ώρες πριν. Σε ότι αφορά σε Σέρβους πολίτες οι προϋποθέσεις είναι ή να έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι) με εμβόλια εγκεκριμένα από ΕΟΦ και ΠΟΥ ή να εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του σχετικού διατάγματος.

Όμως ο Τζόκοβιτς δεν διαθέτει τον κωδικό QR (ως εμβολιασμένος) άρα δεν μπορεί να μπει στην Ισπανία.

Μπορεί όμως να επικαλεστεί τις εξαιρέσεις του διατάγματος οι οποίες αναφέρονται καταρχάς στο διπλωματικό προσωπικό ( ο ίδιος κατέχει διπλωματικό διαβατήριο από το 2011 άρα η είσοδός του είναι ελεύθερη) και δεύτερον μπορεί να επικαλεστεί την εξαίρεση που αναφέρεται στους “συμμετέχοντες σε αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία”.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο οποίος απάντησε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και διαβεβαίωσε ότι αν ο Τζόκοβιτς θέλει να αγωνιστεί στην Ισπανία, πρέπει να συμμορφωθεί με αυτούς που ισχύουν στη χώρα, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω εξηγήσεις παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος