Ο «σηματοδότης» ξεκινά στη Γερμανία με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς

Array

«Ο σηματοδότης είναι εδώ». Με τη δήλωση αυτήν ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρουσίασε την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Είναι ο πρώτος κοκκινο-πρασινο-κίτρινος κυβερνητικός συνασπισμός σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Δεν είναι πολιτική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή αλλά της μεγάλης απόδοσης» είπε ο Σολτς στην παρουσίαση της συμφωνίας μαζί με το δίδυμο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ και το δίδυμο προέδρων του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια ‘Εσκεν.

«Θέλουμε να τολμήσουμε μεγαλύτερη πρόοδο», πρόσθεσε ο Σολτς αποτυπώνοντας το βασικό σύνθημα της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο τίτλος της κυβερνητικής συμφωνίας 177 σελίδων την οποία είχαν επεξεργαστεί τις προηγούμενες εβδομάδες σχεδόν 300 στελέχη των τριών κομμάτων σε εντατικές και άκρως εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Σολτς σημείωσε ως επιτυχία την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ, σημαντική για 10 εκατομμύρια πολίτες, τη δέσμευση για προσφορά κατοικίας με 400.000 διαμερίσματα ετησίως. Στην εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης τόνισε ότι στόχος είναι η «κυρίαρχη Ευρώπη – κλειδί της ευρωπαϊκής πολιτικής». Τόνισε επίσης τη σημασία της φιλίας με την Γαλλία και της εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημείωσε από την πλευρά του την ανάγκη εκσυγχρονισμού της 4η σε δύναμη οικονομία παγκοσμίως και της ισχυρότερης στην Ευρώπη. «Συνδετικός ιστός είναι η διασύνδεση ευημερίας και προστασίας του κλίματος», είπε ο Χάμπεκ. Υπογράμμισε τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για το κλίμα και το στόχο της απολιγνιτοποίησης ώστε να γίνει η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη, έχοντας ταυτόχρονα και έναν οδικό χάρτη για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας.

Για τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, το FDP πέτυχε τους στόχους του. «Είμαστε μία κυβέρνηση του κέντρου που πηγαίνει τη χώρα μπροστά. Είμαστε συνασπισμός της σύνθεσης και όχι των αποκλεισμών», είπε ο Λίντνερ. Σημείωσε από την πλευρά του τις ιδιωτικές επενδύσεις για την απολιγνιτοποίηση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τη διασφάλιση μίας «κοινωνίας πολιτικής φιλελευθεροποίησης», δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στη δυτική Συμμαχία και στη διεθνή σκηνή.

Την κυβερνητική συμφωνία θα εγκρίνουν τα προεδρεία των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, ενώ οι Πράσινοι θα το εγκρίνουν σε εσωκομματικό δημοψήφισμα σε δέκα ημέρες από αύριο, ώστε να γίνει η εκλογή καγκελαρίου στην εβδομάδα από 6 Δεκεμβρίου.

Μαζί με τη συμφωνία θα έχουμε και τα ονόματα των υπουργών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν φυσικά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Με την κυβερνητική συμφωνία έγινε και η κατανομή των υπουργείων μεταξύ των τριών κομμάτων. Οι Σοσιαλδημοκράτες εκτός από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς παίρνουν έξι υπουργεία συν τον υπουργό Καγκελαρίας, δεξί χέρι του Σολτς.

Στο SPD πηγαίνουν επίσης τα υπουργεία: Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Οικοδομών, Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Οι Πράσινοι παίρνουν 5 υπουργεία. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα είναι πιθανότατα ο αντικαγκελάριος στο υπερυπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται η Ανναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων και υποψήφια καγκελάριος. Οι Πράσινοι παίρνουν επίσης τα υπουργεία Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Οι Φιλελεύθεροι, το μικρότερο σε δύναμη κόμμα παίρνουν τέσσερα υπουργεία:

Σημαντικότερο είναι το υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον πρόεδρο του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Παίρνουν επίσης τα υπουργεία: Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Επιστημών.

Το κάθε κόμμα ορίζει με δική του απόφαση τους υπουργούς.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος