Ο ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης είναι η 21η Σεπτεμβρίου όπως καθιερώθηκε το 1981 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 2001, η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα για να ορίσει την Ημέρα ως περίοδο μη βίας και κατάπαυσης του πυρός.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ: «Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, μέσω της 24ωρης μη βίας και κατάπαυσης του πυρός.

Το 2021, καθώς θεραπεύουμε από την πανδημία του COVID-19, εμπνεόμαστε να σκεφτούμε δημιουργικά και συλλογικά πώς να βοηθήσουμε όλους να ανακάμψουν καλύτερα, πώς να χτίσουν ανθεκτικότητα και πώς να μετατρέψουν τον κόσμο μας σε έναν πιο ισότιμο, πιο δίκαιο, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και υγιέστερη.

Η πανδημία είναι γνωστή για το ότι πλήττει περισσότερο τις μειονεκτικές και περιθωριοποιημένες ομάδες. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, πάνω από 687 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από 100 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση. Τα άτομα που βρίσκονται σε σύγκρουση είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όσον αφορά την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα ΕιρήνηςΗ πανδημία συνοδεύτηκε από αύξηση του στιγματισμού, των διακρίσεων και του μίσους, που κόστισε μόνο περισσότερες ζωές αντί να τις σώσει: ο ιός επιτίθεται σε όλους χωρίς να ενδιαφέρεται για το από πού είμαστε ή για το τι πιστεύουμε. Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είμαστε εχθροί του άλλου. Για να μπορέσουμε να συνέλθουμε από την καταστροφή της πανδημίας, πρέπει να κάνουμε ειρήνη μεταξύ μας.

Και πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τη φύση. Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το οικονομικό κλείσιμο, η κλιματική αλλαγή δεν έχει σταματήσει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πράσινη και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία που παράγει θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές και δημιουργεί ανθεκτικότητα στις κλιματικές επιπτώσεις.

Το θέμα του 2021 για τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης είναι «Η ανάκτηση καλύτερα για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο». Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις προσπάθειες της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών καθώς εστιάζουμε στην καλύτερη ανάκαμψη για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Γιορτάστε την ειρήνη αντισταθμίζοντας τις πράξεις μίσους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και διαδίδοντας συμπόνια, καλοσύνη και ελπίδα απέναντι στην πανδημία και καθώς αναρρώνουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος