ertnews.gr

Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει 20 χρόνια μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (video)

08/09 22:08
Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει 20 χρόνια μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (video)

(AP Photo/Jessie Wardarski)

Ανοικοδομήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο ναός-σύμβολο του Αγίου Νικολάου, στη Νέα Υόρκη, που είχε καταστραφεί στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι πύλες του ναού θα είναι ανοικτές για τους πιστούς κάθε θρησκείας.
Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, στη σκιά των Δίδυμων Πύργων, ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια αποτελούσε τον λατρευτικό χώρο συγκέντρωσης των ελληνορθόδοξων της περιοχής. Ήταν ναός σύμβολο.

«Όταν μάθαμε ότι ο Άγιος Νικόλαος επίσης καταστράφηκε, σκεφτήκαμε ότι … υπήρχε κάποιο μήνυμα σε αυτό το γεγονός. Ότι οι άνθρωποι, δεν πέθαναν μόνοι τους… Θυμάμαι που έλεγε η μητέρα μου, γιατί ήταν πιστή χριστιανή, ότι ο Τζον και τα άλλα θύματα… είχαν μαζί τους τον Άγιο Νικόλαο», λέει η Ανθούλα Κατσιματίδη, αδελφή θύματος.

Είκοσι χρόνια πέρασαν, και με πολλές δυσκολίες, ο ναός ανοικοδομείται και με πεντελικό μάρμαρο.

«Αν χτίζεις μια ακρόπολη, αυτό που χρειάζεται το μάρμαρο με το οποίο φτιάχτηκε ο Παρθενώνας», τονίζει ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ναός θα ξαναφωτιστεί…, με την Ακολουθία του Εσπερινού.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανάψουμε τα φώτα της εκκλησίας, αυτό θα συμβολίζει το θρίαμβο του φωτός επί του σκότους», υπογραμμίζει ο Μάικλ Ψαρρός, αντιπρόεδρος φίλων Αγίου Νικολάου.

Ο νέος ναός θα είναι ανοιχτός και σε πιστούς άλλων θρησκειών που θα μπορούν να τιμούν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version