Ο Λαφοντέν αποχωρεί από την πολιτική – Κριτική στην Αριστερά και στην μελλοντική κυβέρνηση Σολτς

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

O Όσκαρ Λαφοντέν εγκαταλείπει την πολιτική. Ο 78χρονος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) στην τοπική βουλή του κρατιδίου Ζάαρλαντ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του2022.

«Δεν θέτω ξανά υποψηφιότητα» δήλωσε ο Λαφοντέν στην εφημερίδα «Ντι Βελτ», ούτε με την «Αριστερά», όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, ούτε με δικό του ψηφοδέλτιο. Στην απόφαση αυτήν οδηγήθηκε μετά από μετωπική σύγκρουσή του με την ομοσπονδιακή ηγεσία του κόμματος, την οποία κατηγόρησε για τη διαδικασία διαγραφής που έχει ξεκινήσει εις βάρος του ιδίου και της συζύγου του Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Ήταν πρόεδρος του SPD, και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραιτήθηκε όμως το 1999. Το 2005 εγκατέλειψε και το SPD και έγινε συνιδρυτής και κοινοβουλευτικός πρόεδρος της μετακομμουνιστικής «Αριστεράς» μαζί με τον ανατολικογερμανό Γκρέγκορ Γκίζι, αργότερα και πρόεδρος του κόμματος. Για λόγους υγείας αποσύρθηκε το 2010 στο Ζάαρλαντ, από όπου είχε ξεκινήσει ως δήμαρχος της πόλης Ζάαρ και πρωθυπουργός του κρατιδίου. Στις τοπικές εκλογές απέσπασε διψήφιο ποσοστό και ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την περασμένη εβδομάδα διασπάστηκε και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην τοπική Βουλή του Ζάαρ.

Ο Λαφοντέν στη συνέντευξή του στη «Βελτ» ασκεί κριτική στη διαχείριση της πανδημίας συμμεριζόμενος τις επιφυλάξεις της συζύγου του Βάγκενκνεχτ, η οποία αρνείται τον εμβολιασμό. Κριτική ασκεί επίσης και στον μελλοντικό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επειδή «είναι υπέρ των εξοπλισμών, των διεθνών αποστολών γερμανών στρατιωτών και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους. Εάν γίνει και η Ανναλένα Μπέρμποκ υπουργός Εξωτερικών, θα είναι η απόλυτη καταστροφή», λέει ο Λαφοντέν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος