Ντράγκι στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Υπάρχουν βαθιές ανισότητες στην αγορά εργασίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μαΐου ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι παρενέβη στην Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας με θέμα «Απασχόληση και Εργασία». Στην ομιλία του ανέφερε: «Εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περήφανη για το κοινωνικό της μοντέλο. Ένα μοντέλο όπου έπρεπε να διασφαλίσουμε πως κανείς δεν θα έμενε πίσω. Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία οι κοινωνίες και οι αγορές εργασίας μας διασπάστηκαν σε πολλές γραμμές. Γενετικές, φύλου και περιφερειακές ανισότητες.

Απλώς μια υπενθύμιση: στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους επτά νέους δεν έχει εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση. Στην Ιταλία είμαστε κοντά στο ένα στους τέσσερις.

Το χάσμα στο ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών στην ΕΕ ανέρχεται σε 11,3 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ιταλία, είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Το ένα τρίτο του ιταλικού πληθυσμού ζει στο Νότο, αλλά το μερίδιό του στη συνολική απασχόληση είναι μόνο το ένα τέταρτο.

Αυτή δεν είναι η Ιταλία όπως θα έπρεπε να είναι, ούτε η Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι.

Όπως ειπώθηκε πριν από λίγο, ο Covid-19 έχει εμβαθύνει αυτές τις διαφορές. Και αυτοί που πλήρωσαν το τίμημα ήταν κυρίως γυναίκες και νέοι. Φυσικά, αυτό έχει ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και ο Covid-19 απλά ανέδειξε προϋπάρχοντα θεσμικά νομικά ελαττώματα.

Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που πολλές χώρες συμμερίζονται αυτή την άποψη είναι το να έχουν μια διπλή αγορά εργασίας, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε, διότι αποτελεί πηγή μιας βαθιάς ανισότητας. Επιτρέψτε μου να πω τώρα τι κάνει η Ιταλία προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Θα επενδύσουμε 6 δισεκατομμύρια για τη μεταρρύθμιση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Προτείνουμε ένα πρόγραμμα απασχολησιμότητας και δεξιοτήτων για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των ατόμων που πρέπει να αλλάξουν εργασία ή αναζητούν την πρώτη τους απασχόληση. Υπό αυτήν την έννοια, βασίζουμε τη δράση μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εγγυήσεων για τη Νεολαία.

4,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα αυξήσουν τον αριθμό των νηπιαγωγείων και των προνηπιακών σταθμών, και αυτό φυσικά θα ανακουφίσει τις εργαζόμενες μητέρες από κάποια πίεση. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε μέτρα κατά της παιδικής φτώχειας και υποστηρίζουμε το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση του Παιδιού, καθώς και τις αρχές της μακροχρόνιας φροντίδας και της ισότητας των φύλων.

Θα επενδύσουμε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές μεταφορών στο Νότο.

Αλλά το σημαντικότερο – και όχι για το χρηματικό ποσό – είναι πως ολόκληρο το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει μια ρήτρα υπό όρους σε όλες αυτές τις επενδύσεις, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες και νέους. Και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη: γι’ αυτό ονομάζεται ρήτρα υπό όρους.

Πρέπει να είμαστε πιο περιεκτικοί επειδή, όπως είπε ο Πρόεδρος Costa προηγουμένως, οι περιεκτικές κοινωνίες είναι ανθεκτικές, οι μη περιεκτικές κοινωνίες είναι εύθραυστες. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι εθνικές πολιτικές δεν είναι αρκετές.

Χαιρετίζουμε το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα και τα κοινωνικά δικαιώματα, και συνδυάζουν την ενιαία αγορά με μια πιο βιώσιμη και δίκαιη στρατηγική ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου να είμαι συγκεκριμένος σε αυτό. Όλα αυτά είναι πολύ καλά, νομίζω ότι το μοιραζόμαστε όλοι, αλλά πρέπει να κάνουμε ένα βήμα περαιτέρω. Πρέπει να καθιερώσουμε τους πυλώνες, τους στόχους και τα ορόσημα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ώστε να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση σε αυτό.

Δεν έχω αγγίξει τις μακροοικονομικές πολιτικές. Δύο σημεία εδώ: ας βεβαιωθούμε ότι δεν αποσύρουμε τη δημοσιονομική υποστήριξη πολύ νωρίς και ας βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παραμένει σε ισχύ.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος