ΝΑΤΟ – Τουρκία: Νέο παζάρι με αίτημα την παράδοση 33 «υπόπτων για τρομοκρατία»

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η ‘Αγκυρα ζητά από τη Φινλανδία και τη Σουηδία «που ετοιμάζονται να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ», να της παραδοθούν 33 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων που η Τουρκία έχει ζητήσει λόγω καταγγελλόμενων διασυνδέσεών τους με οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές, ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ .

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

Επίσης ζήτησε και από τις σουηδικές αρχές να τις παραδοθούν 11 μέλη του ΡΚΚ και 10 Γκιουλενιστές.

Η Τουρκία δεν έχει «κλείσει την πόρτα» στο θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωνε χθες ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το PKK, το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεξάγει δραστηριότητες όπως συλλογή χρημάτων και στρατολόγηση μελών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η παρουσία του στη Σουηδία.

«Η προσδοκία μας είναι ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες θα λάβουν μια σαφή και ξεκάθαρη στάση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, FETO, DHKP-C που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει θετική στάση ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινανδίας και της Σουηδίας.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών  στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τάχθηκαν  από χθες οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και η «παραφωνία» από την Τουρκία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή της δεν είναι να μπλοκάρει την ένταξη κι επομένως είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία με τρόπο που δε θα καθυστερήσει την ενταξιακή διαδικασία», τόνισε παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος