Ν. Κορέα: Πέθανε στα 90 του ο επονομαζόμενος «χασάπης της Γκουάνγκτζου»

Πλήρης ημερών, απεβίωσε στα 90 του χρόνια στο σπίτι του στη Σεούλ, λίγες ημέρες πριν δικαστεί ξανά, ο «χασάπης της Γκουάνγκτζου».

Ο πρώην δικτάτορας Τσαν Τζου-χαν κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979, όταν ο πρόεδρος Παρκ Τσανγκ-χι δολοφονήθηκε.

Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή από το 1980 ως το 1988, πατάσσοντας βάρβαρα κάθε αντιπολίτευση. Ως ακόμη και σήμερα, παραμένει μια από τις πιο μισητές μορφές της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Νότια Κορέα.

Ο πρώην δικτάτορας διέταξε τον στρατό να πνίξει στο αίμα την εξέγερση στην πόλη της Γκουάνγκτζου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων –νεκρών και «εξαφανισθέντων»– έκανε λόγο για περίπου 200, όμως αγωνιστές κατά της δικτατορίας θεωρούν πως ήταν πολλαπλάσιος. Πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές.

Το 1996, καταδικάστηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο, εν μέρει για τα γεγονότα στην Γκουάνγκτζου. Όμως η θανατική ποινή μετατράπηκε στην έφεση και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προεδρικής χάριτος.

Ο Τσουν παρέμεινε αμετανόητος για τη σφαγή. «Είμαι βέβαιος ότι θα έκανα τις ίδιες ενέργειες εάν προέκυπτε η ίδια κατάσταση», είχε καταθέσει στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της «δίκης του αιώνα», όπως έχει μείνει γνωστή.

Τα πεπραγμένα του ωστόσο τον ακολούθησαν ως το τέλος της ζωής του. Το 2020, ο Τσουν καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση εκλιπόντα αγωνιστή για τη δημοκρατία, καθολικού ιερέα, με τα απομνημονεύματά του, βιβλίο το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2017. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος