Ν. Αναστασιάδης: Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό – Περήφανος για την Κύπρο που παραδίδω

Array

Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούλησή μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό, με βαραίνει αυτό, αλλά δεν νιώθω τύψεις, δεν με βαραίνει η συνείδησή μου ότι εξαιτίας των χειρισμών μου δεν υπήρξε η λύση“, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού ήταν το όραμά του. “Και έχω λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως και οι προκάτοχοί μου, αποτύχει παρά την δεδηλωμένη βούληση τουλάχιστον μιας πλειάδας εξ αυτών ότι επιθυμία τους ήταν να βρεθεί η λύση βάσει των παραμέτρων“.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. “Δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά η λύση του Κυπριακού. Εξαρτάται και από τη βούληση – εάν τη διαθέτει – της Τουρκίας, η οποία μέσα από τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία, επιδιώκει μέσω του Τατάρ τη διαπραγμάτευση καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών“.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι παραδέχεται λάθη που έγιναν επί διακυβέρνησής του, ενώ υποστήριξε τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας: “Θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί τις αξιώσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα του κ. Ερντογάν προκειμένου να μην φέρει την ευθύνη για τα όσα απειλείται; Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική, αλλά και η σωστή ανάλυση των λόγων. Πότε η Τουρκία έδειξε προθυμία συνεργασίας ή θετικής πρότασης και απερρίφθη από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος δήλωσε: “Την ίδια ώρα και βεβαίως δεν μπορώ παρά να απολογηθώ για λάθη που έπραξα αλλά να πώ και πόσο περήφανος νιώθω γιατί θα παραδώσω μια Κύπρο, ένα Κράτος σύγχρονο, με θεσμούς και εύχομαι εκείνοι που θα με διαδεχθούν να συνεχίσουν την ίδια πορεία, αφήνοντας μάλιστα το κληροδότημα “Η Κύπρος το Αύριο”“.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος