Μπλίνκεν: Πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα σύνορα της Ουκρανίας

Δεν απέκλεισε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τα σύνορα της Ουκρανίας στο μέλλον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας πως μένει από τους Ουκρανούς να αποφασίσουν σχετικά.

Ο ίδιος, τοποθετούμενος σχετικά την Πέμπτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, σημείωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», ότι θα σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ωστόσο «το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να μας το πουν οι Ουκρανοί».

Εκτιμάται ότι έτσι αναγνωρίζει το γεγονός πως οι Ουκρανοί θα δυσκολευτούν να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, ειδικά τη χερσόνησο της Κριμαίας. «Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα», σημείωσε ακόμη.

Επέμεινε ότι «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Ουκρανοί», καθώς αφορούν το «πώς βλέπουν το μέλλον τους και το πώς θα αυτό θα μεταφραστεί σε όρους εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας». «Αυτό που δεν θέλουμε, για το καλό όλου του κόσμου, είναι αυτό να λυθεί (…) κατά τρόπο που θα επιτρέψει οι Ρώσοι να αναδιαταχτούν, να επανεξοπλιστούν και να ξαναεπιτεθούν», πρόσθεσε.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος