ertnews.gr

Μπάιντεν: “Γιγαντιαίο βήμα” για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα – “Να μην ξεχάσουμε ποτέ την υπόθεση Φλόιντ”

21/04 06:33
Μπάιντεν: “Γιγαντιαίο βήμα” για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα – “Να μην ξεχάσουμε ποτέ την υπόθεση Φλόιντ”

(AP Photo/Evan Vucci)

Η ετυμηγορία στη δίκη για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει «γιγαντιαίο βήμα» για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο τόνισε ότι «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας» και πως η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», και κάλεσε τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.
«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω“: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Μπάιντεν: “Γιγαντιαίο βήμα” για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα – “Να μην ξεχάσουμε ποτέ την υπόθεση Φλόιντ”
(AP Photo/John Minchillo)

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version