Μόσχα: «Πραγματικά σημαντική πολιτική επαφή» η συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

«Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν ήταν συγκεκριμένη και ουσιαστική». Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ρώσου πρόεδρου, εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Μόσχας και διήρκεσαν 50 λεπτά. Καταρχήν, είμαστε ικανοποιημένοι με την επαφή και τις συνομιλίες που έγιναν σήμερα, γιατί ήταν ειλικρινείς, ουσιαστικές, και με συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα μπορούσα να πω ότι γενικά, η κατεύθυνση αυτής της συνομιλίας υπήρξε αρκετά εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν επιθυμία να κατανοήσουν τη λογική και την ουσία των ρωσικών ανησυχιών, οι οποίες εκτίθενται στα έγγραφα που έχει διαβιβάσει η Μόσχα.

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν, όπως είπε ο Γιούρι Ουσακόφ, ήταν καλά προετοιμασμένοι για τη συνομιλία και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο Ουσάκοφ τόνισε ότι «δεν ήταν μια καθαρά πρωτοχρονιάτικη κουβέντα, με χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Έγινε μια πραγματικά σημαντική πολιτική επαφή».

«Μείζον λάθος  οι κυρώσεις»

Ο Μπάιντεν, στην συνομιλία με τον Πούτιν, έκανε αναφορά για πιθανές «κυρώσεις μεγάλης κλίμακας». Από την μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ό,τι ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των σχέσεων, είπε ο Ουσάκοφ.
Ο Ρώσος πρέοδρος, σύμφωνα με τον βοηθό του, αφού ξεκαθάρισε πως η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς απάντηση, πρόσθεσε ότι τέτοιες κυρώσεις θα οδηγούσαν στις πιο σοβαρές συνέπειες και πως η Μόσχα ελπίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα συμπεριφερθεί όπως θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας πως ο Πούτιν προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο να μεταφέρει αυτό το βασικό μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Εγγυημένη ασφάλεια της Ρωσίας»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξήγησε επίσης τις βασικές αρχές που ορίζονται στα έγγραφα για τις στρατηγικές εγγυήσεις ασφαλείας που εστάλησαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σημείωσε ο Ουσάκοφ.

Ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος «τόνισε ότι, φυσικά, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά το σημαντικότερο για τη Μόσχα είναι χειροπιαστά αποτελέσματα για τη μορφή μιας εγγυημένης ασφάλειας για τη Ρωσία».

Παράλληλα, σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να λάβει υπόψη «κάποιες εκτιμήσεις της αμερικανικής πλευράς» και άλλων δυτικών κρατών. Αλλά το κύριο πράγμα για εμάς δεν είναι ένας συμβιβασμός, αλλα η διασφάλιση των εγγυήσεων για τη χώρα μας κάτι που πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτό είναι το νόημα των θέσεων μας, προσέθεσε ο Γιούρι Ουσακόφ.

Πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα διεξαχθούν σε τρεις σταθμούς. Στη Γενεύη (Ρωσία-ΗΠΑ), στη Βιέννη με τον ΟΑΣΕ και στις Βρυξέλλες με το ΝΑΤΟ εξήγησε ο Ουσάκοφ.

«Ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πρέπει να λάβουν φλύαρη μορφή. Δεν περιμένουμε από την ίδια τη διαδικασία της συζήτησηςς, αλλά συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτή».

Μιλώντας για το αν η Μόσχα έχει θέσει προθεσμίες στην Ουάσιγκτον, ο Ουσάκοφ είπε: Ας δούμε πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις στους τρεις πρώτους γύρους και μετά θα βγάλουμε συμπεράσματα.

Η διαδικασία των συνομιλιών της Γενεύης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί υπό τον προσωπικό έλεγχο και επίβλεψη των Πούτιν και Μπάιντεν. «Σε αυτό το πλαίσιο, και οι ίδιοι οι πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν την τηλεφωνική τους επαφή και με την σειρά τους θα δώσουν εντολή στους αντίστοιχους βοηθούς των δύο διοικήσεων να διατηρήσουν και εκείνοι επαφές».

Τέλος ο Γιούρι Ουσακόφ προσέθεσε πως οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος