Μια γυναίκα που μεταμορφώνει τροχόσπιτα σε πανέμορφα σπίτια

Τη δυνατότητα να ξυπνάς σε ένα διαφορετικό μέρος κάθε μέρα, να ζεις και να δουλεύεις σε μερικά από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου και να νιώθεις την απόλυτη ελευθερία δεν την έχουν πολλοί άνθρωποι. Για το λόγο αυτό δεν είναι περίεργο που πολλοί ονειρεύονται μια τέτοια ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μια συναρπαστική ζωή στο δρόμο!

‎Η Κέιτ Όλιβερ όχι μόνο κατάφερε να κάνει τη ζωή σε ένα βαν πραγματικότητα, αλλά τη μετέτρεψε και σε επιχείρηση. Μαζί με τη σύζυγό της, Έλεν Πράσε, η Όλιβερ ξεκίνησε το The Modern Caravan.

‎Μια επιχείρηση που τους ταξίδεψε σε όλη την Αμερική καθώς επισκεύαζαν τα παλιά Αμερικανικά τροχόσπιτα Airstream, μια επιχείρηση που στέγασαν στο πίσω μέρος του πανέμορφου ανακαινισμένου τους τροχόσπιτου Airstream, Louise. ‎

‎Τώρα η Όλιβερ έχει εκδώσει ένα βιβλίο, στο οποίο έδωσε τον τίτλο της επιχείρησής της. «Το μοντέρνο Καραβάνι», κάτι σαν διαλογισμός για τη ζωή πάνω σε αυτοκινούμενο όχημα, σκιαγραφώντας τους ανθρώπους που έχουν ανακατασκευάσει τα δικά τους βαν, κοιτάζοντας τον τρόπο ζωής τους και δίνοντας συμβουλές ανακαίνισης.

Αλλά είναι επίσης ένας οδηγός πάνω στην αισθητική της Όλιβερ και της Πράσε και πώς να πετύχει κανείς στο στυλ του «φτιάξτο μόνος σου».  Γιατί όπως λένε, σε όλους αρέσει ο ανοιχτός δρόμος, ακόμα κι αν δεν ξέρουν ακριβώς γιατί. ‎

‎‎Έχοντας μεγαλώσει στα μεσοδυτικά, η Όλιβερ αισθανόταν εκτός τόπου. «Ποτέ δεν ένιωσα ότι ταιριάζω και δεν είχα εύκολη παιδική ηλικία», λέει. Έτσι δημιούργησε στη φαντασία της τη διαφυγή, την οποία ενίσχυσε με τις επισκέψεις της στην τοπική βιβλιοθήκη.‎

‎«Αρχικά ήταν όλα μυθοπλασία, τότε μια μέρα καθώς περιπλανιόμουν στη βιβλιοθήκη βρήκα βιβλία αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης, και σκέφτηκα, “Θεέ μου, αυτά είναι πραγματικά μέρη, υπάρχουν κάπου με ανθρώπους σε αυτά”», λέει.‎

‎«Υπήρχε κάτι σε αυτές τις σελίδες με τις φωτογραφίες με το οποίο μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου. Προφανώς οι φωτογραφίες ήταν στημένες, και το εννιάχρονο μυαλό μου δεν το ήξερε αυτό, αλλά υπήρχε συχνά φαγητό σε έναν πάγκο που προετοιμαζόταν, και φαντάστηκα όλο αυτό το σενάριο να παίζει. Σκέφτηκα, θέλω αυτού του είδους τη ζωή, γεμάτη συγκεντρώσεις».

‎Τελικά υιοθέτησε αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ζωής, αν και με έναν μάλλον διαφορετικό τρόπο από ό,τι είχε φανταστεί, από το να κοιτάζει τα βιβλία της βιβλιοθήκης.‎

Το 2013, η Όλιβερ και η Πράσε είχαν αρχίσει να μιλούν για το μέλλον. Ήθελαν κάτι περισσότερο για τις ίδιες και την τετράχρονη κόρη τους, αλλά δεν ήταν σίγουροι τι θα ήταν αυτό.

Μια γυναίκα που μεταμορφώνει τροχόσπιτα σε πανέμορφα σπίτια
H Όλιβερ και η γυναίκα της ήθελαν περισσότερα για την κόρη τους. Στο δρόμο, τα βρήκαν

«Για έξι μήνες, καθόμασταν κάθε βράδυ πίνοντας τσάι, μιλώντας για το τι σήμαινε αυτό», λέει.

«Ποτέ δεν καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα, αλλά ένα πρωί τον Ιανουάριο του 2014, έπεσα πάνω σε μερικές φωτογραφίες ενός συγκροτήματος σε περιοδεία. Ένοιωσα μια έκλαμψη».

«Σκέφτηκα ότι δεν έχουμε φορτηγάκι, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε. Έστειλα μήνυμα στη γυναίκα μου στη δουλειά, και της είπα, τι θα γινόταν αν πουλούσαμε τα πάντα, αγοράζαμε ένα βαν και ταξιδεύαμε, και είπε ναι».

Αυτό ήταν. Το επόμενο πρωί, καθώς η Πράσε πήγαινε στη δουλειά, η Όλιβερ έπιασε δουλειά, σχεδιάζοντας την αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Από τις φωτογραφίες στο Instagram, η μετατροπή ενός Airstream σε ένα στιλάτο σπίτι φαίνεται αρκετά λαμπερή. Στην πραγματικότητα, λέει η Όλιβερ, ήταν δύσκολο και όχι πάντα ευχάριστο, ήθελε δουλειά βαρέων καθηκόντων.

«Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε ένα πραγματικά δροσερό vintage Airstream, και ίσως να το βάφαμε λίγο», λέει. Μετά από αρκετούς μήνες, βρήκαν ένα που φαινόταν να ταιριάζει σε αυτό που θέλαμε.

«Μόλις αρχίσαμε να κάνουμε το βασικό στάδιο είπαμε, “Θεέ μου, αυτό θέλει τεράστια δουλειά”».

Τα ποντίκια είχαν μασήσει τα ηλεκτρικά, που σημαίνει ότι το όλο πράγμα έπρεπε να επανασυνδεθεί. Οι εσωτερικοί χώροι χρειάζονταν επίσης τεράστια δουλειά.

«Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε ανακαινίσει το πλαίσιο και το κέλυφος», λέει η Όλιβερ.

Η Όλιβερ δεν είχε καμία εμπειρία με την ανακαίνιση ή τις οικοδομικές εργασίες, είχε όμως η Πράσε καθώς η μητέρα της είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, και είχε μάθει από την οικογένειά της να τα διορθώνει όλα μόνη της. Η αγάπη της για τη γλυπτική σήμαινε επίσης ότι ήταν καλή με τα χέρια της.

Τις πήρε ένα χρόνο να ανακαινίσουν το φορτηγάκι που θα το βάφτιζαν «Λουίζ». Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, πούλησαν το σπίτι τους και μετακόμισαν στο βαν, δημιουργώντας εκεί το σπίτι τους καθώς ζούσαν σε αυτό. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, ήταν στο δρόμο. Ταξίδεψαν σε όλη την Αμερική με τη «Λουίζ», στην έρημο και δίπλα στον ωκεανό, ζώντας το όνειρο της ζωής του βαν.

Ενώ ήταν στο δρόμο συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια επιχείρηση με ανακαινίσεις. Η ιδέα ήταν απλή: να ταξιδέψουν με το Airstream τους σε σπίτια πελατών, όπου θα εργάζονταν επιτόπου, κάνοντας μεταμορφώσεις τύπου Louise σε παλιά τροχόσπιτα.

Σήμερα, με την εξάπλωση του κινήματος “van life”, και τις πολλές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ανακαίνισης παντού, θα ήταν δύσκολο να πετύχεις σε τέτοια επιχείρηση. Αλλά το 2017 ήταν πιο εύκολο.

«Ήμασταν στο γλυκό σημείο όπου ο ταξιδιωτικός τρόπος ζωής απογειωνόταν, δεν έκαναν πολλοί άλλοι αυτό που κάναμε και το Instagram αφορούσε την οργανική ανάπτυξη», λέει η Όλιβερ.

Ταξίδεψαν σε όλες τις Πολιτείες οδηγώντας στα σπίτια των πελατών και φτάχνοντας τα τροχόσπιτα τους επί τόπου. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι πελάτες τους ήταν γυναίκες αλλά με τους συζύγους τους να τις συνοδεύουν», λέει η Όλιβερ.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το όνειρο που περίμεναν. Στο βιβλίο της, η Όλιβερ μιλάει για την εμπειρία μισογυνισμού και ομοφοβίας στη δουλειά. «Μερικές φορές θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο προοδευτικές και περισσότερο αποδεκτές από ό,τι στην πραγματικότητα», λέει.

Ήταν για εκείνες μια τρομερή εμπειρία που τις έκανε να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο να επισκέπτονται τους πελάτες στο χώρο τους.

«Όταν ξεκινήσαμε, θέλαμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τα ταξίδια με την επιχείρηση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε συμβόλαια για περισσότερα από δύο χρόνια επειδή θέλαμε να αξιολογήσουμε αν λειτουργούσε ή όχι», λέει η Όλιβερ.

Για την Όλιβερ, ο δρόμος είναι ξεκάθαρα η ίδια η ζωή και θέλει να προσφέρει αυτή τη ζωή και για άλλους ανθρώπους που αγαπούν το τροχόσπιτο. Πώς όμως συμπυκνώνεις την ουσία στη ζωή κάποιου που ζει σε ένα τροχόσπιτο;

«Δεν μπορώ να σχεδιάσω για κάποιον αν δεν ξέρω ποιοι είναι», λέει. «Μου αρέσει να έχω πολύ προσωπικές συζητήσεις κάποιες έχουν νόημα, κάποιες άλλες όχι. Ξεκινάμε με το πώς ζουν τώρα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους πελάτες που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως σπίτι. Είναι σημαντικό να πάρουν μια αίσθηση του τρόπου να εργάζονται και να κινούνται μέσα σε ένα χώρο, έτσι ώστε να μην αισθάνονται ότι οι κινήσεις τους πρέπει να αλλάξουν.

«Θέλω να ξέρω τι κάνουν, ποιο είναι το στυλ εργασίας τους. Προτιμούν να κάθονται σε έναν καναπέ, σε ένα γραφείο, χρειάζονται ξεχωριστό χώρο εργασίας;».

Αφού έχουν μιλήσει για τις ανάγκες και το στυλ, προχωρούν στο σχεδιασμό.

Μια γυναίκα που μεταμορφώνει τροχόσπιτα σε πανέμορφα σπίτια

Η Όλιβερ πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του να βγαίνεις στο δρόμο.

«Όταν βγήκα εκεί έξω για πρώτη φορά, και ήμουν τόσο μακριά από τα μεσοδυτικά όπου μεγάλωσα, μπορούσα να αναπνεύσω και να δω τον εαυτό μου για πρώτη φορά», λέει.

«Μπορούσα να δω ποια ήμουν γιατί είχα το χώρο και το χρόνο να το σκεφτώ. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το θεωρούν απόδραση. Ήθελα να ξεφύγω από τη ζωή που δεν ήθελα και να βρω τη ζωή που ήθελα. Υπάρχουν τόσα πολλά που μας αποσπούν την προσοχή, και χάνουμε τον εαυτό μας πολύ εύκολα.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι αναζητούν να μάθουν ποιοι είναι μακριά από όλα αυτά. Πιστεύω πως πρέπει να καθίσουμε σ’ αυτή την ησυχία».

Πηγή : CNN travel

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος