Μεξικό: Ο πρώην πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PEMEX διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η μεξικανική δικαιοσύνη διέταξε χθες Τετάρτη να προφυλακιστεί πρώην επικεφαλής της ισχυρής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της PEMEX, καθώς ο Εμίλιο Λοσόγια κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και φέρεται να έχει ευθύνες για την αγορά εργοστασίου λιπασμάτων σε τιμή πολύ υψηλότερη της δίκαιης, ανέφερε δικαστική πηγή.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαταγή να τεθεί υπό κράτηση ο Λοσόγια, έπειτα από εκείνη που οδήγησε στην προφυλάκισή του την 4η Νοεμβρίου για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας που μοίραζε δωροδοκίες στη Λατινική Αμερική για να εξασφαλίζει σε αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Μεξικό: Ο πρώην πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PEMEX διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Emilio Lozoya, (AP /Gustavo Martinez Contreras)

Τον Λοσόγια βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με την έγκριση της αγοράς το 2014 του εργοστασίου Agronitrogenados του ομίλου Altos Hornos de Mexico (AHMSA), με τη ζημία για το δημόσιο να υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 174 εκατ. ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 435 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος του AHMSA, ο Αλόνσο Ανσίρα, που αντιμετώπιζε δίωξη για την ίδια υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο, αφού δεσμεύθηκε να αποζημιώσει την PEMEX, να της καταβάλει πάνω από 188 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις ως το 2023, στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Λοσόγια δήλωσε ότι «δεν αποδέχεται τις ευθύνες» για τις πράξεις που του καταλογίζονται, ανέφερε δικαστική πηγή.

Ο Εμίλιο Λοσόγια, 46 ετών, συνελήφθη από τις αρχές της Ισπανίας το 2020 κι εκδόθηκε στο Μεξικό τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ήταν επικεφαλής της Πέμεξ από το 2012 ως το 2016, επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, του οποίου ήταν προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος