Μετάλλαξη Όμικρον: Μηνύματα εντοπισμού κρουσμάτων από πολλές χώρες της υφηλίου

Μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι πιθανό να μεταδοθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη, η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης. Η Όμικρον εξώθησε πολλές χώρες της υφηλίου να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Επίσης  το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες από το Γιοχάνεσμπουργκ, που επιβεβαιώθηκε κατά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ πως έχουν μολυνθεί από την  Όμικρον, είχαν μετεπιβιβαστεί στην πτήση προς Αυστραλία στο διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι της πόλης-κράτους της Ασίας.

Τα δύο πρόσωπα αυτά αναχώρησαν από το Γιοχάνεσμπουργκ την 27η Νοεμβρίου με πτήση της Singapore Airlines και έφθασαν στο Τσάνγκι αυθημερόν, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση προς το Σίδνεϊ, διευκρίνισε το υπουργείο. Και οι δύο επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 πριν από την αναχώρησή τους και είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι επιβάτες παρέμειναν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου. Από τους επτά ανθρώπους που αποβιβάστηκαν στη Σιγκαπούρη, έξι ειδοποιήθηκαν να μείνουν σπίτι για δέκα ημέρες, ο έβδομος, που είχε στενή επαφή στην πτήση με το ένα από τα πρόσωπα που μολύνθηκαν, τέθηκε σε καραντίνα. Η ιχνηλάτηση  των επιβατών συνεχίζεται.

Οι αρχές της Αυστραλίας ανέφεραν πως οι δύο επιβάτες που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 και βρίσκονται σε απομόνωση.

Στον Ισημερινό οι αρχές  κλείνουν την είσοδο στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες και θα απαιτούν πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού αυτών από τις υπόλοιπες για να τους επιτρέπει να μπαίνουν στην επικράτειά της χώρας, εξαιτίας του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον, ενημέρωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανοίξει τα σύνορα με την Κολομβία, από αύριο. Η κυβέρνηση πλέον θα υιοθετήσει πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς το άνοιγμα, είπε ο αρχηγός του κράτους. «Η πρώτη φάση θα αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων με πρωτόκολλα βιοασφάλειας, δυνάμει των συμφωνιών των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Λάσο.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γαλλική επικράτεια εντοπίστηκε στο νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Ο ασθενής που βρέθηκε θετικός στην Όμικρον είναι  άνδρας 53 ετών, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη και πέρασε από τη Νότια Αφρική, προτού επιστρέψει στη Ρεϊνιόν πριν δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τα όσα είπε μικροβιολόγος της κρατικής υπηρεσίας ΡΙΜΙΤ, ο άνδρας,  έχει τεθεί σε καραντίνα όπως και οι στενές του επαφές και υποφέρει από μυαλγίες και κόπωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η παραλλαγή αυτή, που έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, ειδικά στη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα, ενέχει τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης του ιού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος ασθενούς που να αποδίδεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος