Μείωση γεννήσεων 13% στη Γαλλία – Πιθανή η σύνδεση με την πανδημία

H μεγαλύτερη μείωση των γεννήσεων από το 1975 έως σήμερα, κατεγράφη στη Γαλλία και συγκεκριμένα της τάξης του 13% τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. «Θα μπορούσε να συνδεθεί» με την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικών Μελετών (Insee).

Για τα 53.900 μωρά που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, η σύλληψη των περισσοτέρων μεταξύ αυτών έγινε στις αρχές της πρώτης καραντίνας στη Γαλλία, η οποία εφαρμόστηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020. Επομένως, «το πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης και της μεγάλης ανασφάλειας ενδέχεται να αποθάρρυνε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν» ή «τα εξώθησε να μεταθέσουν αρκετούς μήνες τα σχέδιά τους για να γίνουν γονείς», παρατηρεί το ινστιτούτο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας της άνοιξης του 2020, «τα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έκλεισαν», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι, αναφέρουν, επίσης, ότι η προσφυγή στην τεχνητή διακοπή της κύησης «κατέστη περισσότερο περίπλοκη».

Η γεννητικότητα βρίσκεται σε συνεχή πτώση εδώ και έξι χρόνια στη Γαλλία, όμως η πτώση που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο είναι «δυσανάλογη των πτώσεων, που καταγράφηκαν κατά το παρελθόν», υπογραμμίζει το Insee. «Πρέπει να γυρίσουμε στο 1975, το τέλος του baby-boom, για να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης», συμπληρώνει.

Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ήδη καταγραφεί μείωση των γεννήσεων, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, με -7% σε ένα έτος. Τα διπλά αυτά μηνιαία στατιστικά «αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το πλαίσιο της πανδημίας σε αυτήν την εξέλιξη», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Τους επόμενους μήνες, σημειώνει, τα μηνιαία στατιστικά των γεννήσεων θα επιτρέψουν να αξιολογήσουμε εάν αυτή η μείωση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου αποκαλύπτει ένα «περιστασιακό φαινόμενο στην αρχή της πανδημίας», δηλαδή μια «αναβολή των σχεδίων να γίνει κανείς γονέας για μονάχα λίγους μήνες». Ή, στην αντίθετη περίπτωση, εάν σηματοδοτεί την «αρχή μιας πιο διαρκούς τάσης», βάσει της οποίας η υγειονομική και οικονομική κρίση οδηγούν τα ζευγάρια να αναβάλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να γίνουν γονείς.

Το Insee υπολογίζει σε μόλις 735.000 τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν στη Γαλλία το 2020 (-2,5% σε διάστημα ενός έτους), ένας αριθμός που δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο χαμηλός, από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος