Mεγάλη διαρροή λαδιού στο Νοβοροσίσκ με εμπλοκή ελληνικού δεξαμενόπλοιου

ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Η κηλίδα από τη διαρροή πετρελαϊκών προϊόντων στο Νοβοροσίσκ αποδείχθηκε ότι ήταν 400 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από ό,τι ισχυρίστηκε η υπηρεσία Τύπου της Κοινοπραξίας Αγωγών Κασπίας. Αυτό αποδείχτηκε από τα δεδομένα που αποτύπωσε δορυφόρος.

Η υπηρεσία τύπου ανέφερε ότι ο όγκος της διαρροής ήταν περίπου 12 κυβικά μέτρα και η έκτασή της είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας και το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών μελέτησαν την εικόνα ραντάρ του δορυφόρου Sentinel -1 της 8ης Αυγούστου και διαπίστωσαν ότι η περιοχή μόλυνσης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πετρελαιοκηλίδα στις 8 Αυγούστου επεκτάθηκε από την ακτή στην ανοιχτή θάλασσα σε απόσταση 19 χιλιομέτρων”, αναφέρει η ιστοσελίδα Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η διαρροή έγινε το βράδυ της 7ης Αυγούστου κατά την έγχυση λαδιού στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο Minerva Symphony από τη συσκευή απομακρυσμένης φόρτωσης VPU-1 της Κοινοπραξίας Caspian Pipeline Consortium. Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από την ακτή. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι συνεχίζουν την ανάλυση δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων. Πιο πρόσφατες πληροφορίες δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος