Με διαφορετικό εμβόλιο η β’ δόση του Μάριο Ντράγκι – Προς αναζήτηση περίπου 3 εκατ. ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στον Τύπο είχαν ως επίκεντρο το μείζον θέμα της συνέχειας της εμβολιαστικής εκστρατείας, η οποία αντιμετώπισε για μερικές μέρες αρκετές δυσκολίες ύστερα από το περιστατικό της 18χρονης Camilla, η νεαρή από το Sestri Levante η οποία φαίνεται να υπέκυψε από επιπλοκές ύστερα από εμβολιασμό με AstraZeneca.

Με το δικό του καθησυχαστικό μεν, αποφασιστικό δε τόνο, ο Πρωθυπουργός Ντράγκι μίλησε για τη σημασία του εμβολίου, λέγοντας πως “είναι σημαντικό” και τονίζοντας πως «ο ετερόλογος εμβολιασμός λειτουργεί» και «το χειρότερο είναι, να μην κάνουμε την δεύτερη δόση (όπου εφαρμόσιμο)». 

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έδωσε ένα σημαντικό στίγμα σχετικά με αυτό το σημείο. Ο Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο η δεύτερή του δόση προβλέπεται την ερχόμενη Τρίτη, δεν θα γίνει με το AstraZeneca όπως έγινε στις 30 Μαρτίου, και πρόσθεσε: “Είμαι άνω των 70 ετών, η πρώτη δόση παρήγαγε χαμηλά αντισώματα και έτσι με συμβουλεύουν για ετερόλογο εμβολιασμό (ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων), το οποίο λειτουργεί για εμένα και επίσης για άτομα κάτω των 70 ή 60 ετών».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως “όλοι είναι ελεύθεροι να πάρουν τη δεύτερη δόση με το AstraZeneca, εφόσον έχουν τη γνώμη του γιατρού και τη συγκατάθεσή τους”. Εδώ επενέβη και ο Υπουργός Υγείας κ. Speranza, ο οποίος τόνισε πως “το CTS (η Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή) δίνει μια πολύ ισχυρή σύσταση για ετερόλογο εμβολιασμό κάτω των 60 ετών, αλλά η δυνατότητα χρήσης του AstraZeneca παραμένει ανοιχτή για όσους το ζητούν με ενημερωμένη συναίνεση”.

Ουσιαστικά λοιπόν η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται κανονικά ύστερα από ένα μεγάλο ερωτηματικό το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα Ιταλικά ΜΜΕ για αρκετές μέρες. Σε αυτό το πλαίσιο όμως, και όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ντράγκι, οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση αποτελούνται από α) το σχεδόν 1 εκατομμύριο κατοίκους που υποτίθεται πως θα έπρεπε να δεχτούν την δεύτερη δόση εμβολίου της AstraZeneca, και β) ο εμβολιασμός 2,8 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 60 οι οποίοι δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση, τους οποίους και “πρέπει να αναζητήσουμε”.

Με τους ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας στις 500.000 δόσεις ημερησίως, αναμένεται το 80% του πληθυσμού της Ιταλίας να έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλά με το παραπάνω ‘κενό’ υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εξάρσεις του ιού, με τις παραλλαγές όπως το στέλεχος Δ (ινδικό) να φοβίζουν. Και σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας κ. Speranza υπέγραψε διάταγμα που επιβάλλει καραντίνα 5 ημερών από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου για όσους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τους αριθμούς των κρουσμάτων να έχουν πέσει αισθητά, ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα δύο θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων αυτών των ημερών: πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, και μέχρι πότε θα ισχύσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι το Σάββατο (σήμερα) θα ζητήσει τη γνώμη της Τεχνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Τόνισε όμως πως “δεν υπάρχουν ημερομηνίες”, αλλά μέχρι να αποφασίσουν θα “πρέπει να συνεχίσουμε” να τις διατηρούμε. Τέλος, δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την κήρυξη του τέλους της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που λήγει στις 31 Ιουλίου, και πως οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν “όταν πλησιάζουμε την προθεσμία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος