ertnews.gr

Ψηφιακό πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού – Τι θα περιλαμβάνει

01/03 12:02
Ψηφιακό πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού – Τι θα περιλαμβάνει

(Johanna Geron, Pool via AP)

Noμοθετική πρόταση για ψηφιακό πράσινο διαβατήριο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Μάρτιο όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο Twitter.

Όπως σημειώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν:

«Ο στόχος είναι να παρέχουμε:

• Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί

• Αποτελέσματα τεστ για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο

• Πληροφορίες για την ανάκαμψη από COVID19».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «Θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο».

Ο σκοπός του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών υπογράμμισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διευκρινίζοντας ότι «η πρόταση στοχεύει στο να διαβεβαιώσει ότι οι πολίτες έχουν κάτι που δείχνει ότι τα ιατρικά δεδομένα που τους αφορούν και έχουν σχέση με την COVID, στην κατάστασή τους είτε στο εάν έχουν υποβληθεί σε τεστ ή εάν έχουν εμβολιαστεί ή εάν έχουν αντισώματα κλπ έτσι ώστε οι εθνικές αρχές να μπορούν να προχωρήσουν στα επακόλουθα στο πλαίσιο των μετακινήσεων».

To πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ.

 Χ. Μάας: Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.

Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απορρίπτοντας μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η καγκελάριος περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη.

«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού – καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», δηλώνει ο κ. Μάας στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι σε αυτή την πανδημία χάσαμε πολύτιμο χρόνο, επειδή δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως λύσεις για προβλήματα που μπορούσαν να προβλεφθούν». Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι έτοιμο προς χρήση ήδη το καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρινίζει ο κ. Μάας, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι – για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης – να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ’ όσο είναι απαραίτητο.

Οι «πρώτα – εμβολιασμένοι» δεν στερούν κάτι από τους «αργότερα εμβολιασμένους», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εγώ σε κάθε περίπτωση δεν θα ζήλευα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ούτε τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι υπέφεραν ιδιαίτερα από αυτή την πανδημία, εάν ανακτούσαν το ταχύτερο δυνατόν τις ελευθερίες τους. Και γι’ αυτό το διαβατήριο εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο».

“Θετική πρωτοβουλία το διαβατήριο εμβολιασμού, λέει o Πάολο Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε σήμερα στην προσπάθεια να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ή διαβατήριο εμβολιασμού.

“Το διαβατήριο εμβολιασμού είναι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Είναι ένα λεπτό θέμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Πηγές: ΕΡΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version