Τουρκία: Ο Ερντογάν λαμβάνει πάνω από 52%

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση άνω του 95% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι στην εξουσία επί είκοσι χρόνια, συγκεντρώνει επί του παρόντος το 52,3% των ψήφων, έναντι 47,7% για τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αυτά τα προσωρινά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του εκλογικού συμβουλίου, ο Ερντογάν μέχρι τώρα προηγείται με 54% ενώ ο Κιλιντσντάρολγου έχει το 47%,

Τα αποτελέσματα και στα δύο πρακτορεία ειδήσεων:

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 5 το απόγευμα στην Τουρκία στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών για τις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ο επικρατέστερος έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία απέναντι στον αντίπαλό του, τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν”, δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν “για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση”.

Tο διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή άγγιξε το 88%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι τους οποίους διεκδικούν τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιτσντάρογλου και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν. Οι περίπου 200.000 πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει. Με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό οποίος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε με τη σύζυγό του Εμινέ, στο γυμνάσιο όπου ψηφίζει κάθε φορά και θεωρεί… γούρικο. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, μοίρασε χαρτζιλίκι στα παιδιά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τη σύζυγό του σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας. Κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση και ζήτησε να απαλλαγεί η Τουρκία από το αυταρχικό καθεστώς.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος