Λίβανος: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο – Ο Σ. Χαρίρι εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Σαάντ αλ Χαρίρι εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Λίβανο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, ώστε να ξεκινήσει και η διάσωση της χώρας που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Χαρίρι έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και των υπουργών του, με αφορμή την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Τα πολιτικά κόμματα ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά τους φόβους για κοινωνική αναταραχή και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

«Είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την εξοχότητά του, τον πρόεδρο», είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν. «Για αυτό αποσύρομαι από τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα», πρόσθεσε.

Η συνάντηση του Χαρίρι με τον Αούν κράτησε μόλις 20 λεπτά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία σημειώνεται ότι ο Χαρίρι «δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει αλλαγές» στην πρόταση που υπέβαλε. Προσφέρθηκε να δώσει στον πρόεδρο άλλη μία ημέρα για να το σκεφθεί αλλά ο Αούν δεν το δέχτηκε, λέγοντας «τι σημασία έχει άλλη μία ημέρα». Ο Λιβανέζος πρόεδρος θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό «το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απόφαση του Χαρίρι σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μηνών αντιπαράθεσης με τον Αούν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις. Με βάση το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου την πρωθυπουργία αναλαμβάνει πάντα ένας σουνίτης μουσουλμάνος και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προφανής εναλλακτική λύση για τον Αούν, τον χριστιανό μαρωνίτη πρόεδρο και σύμμαχο της σιιτικής Χεζμπολάχ.

Αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι αναλυτές εκτιμούν πολύ δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022, κάτι που σημαίνει ότι ο Ντιαμπ θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος