ertnews.gr

Λατινική Αμερική: Κοινωνικές κρίσεις, πολιτικές ανατροπές και πανδημία

31/05 12:12
Λατινική Αμερική: Κοινωνικές κρίσεις, πολιτικές ανατροπές και πανδημία

AP Photo/Joseph Odelyn

Οι σχετικές εξελίξεις στη Λατινική  αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με καλεσμένη τη Μαρία Δαμηλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια ιστορίας της αμερικανικής ηπείρου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Λατινική Αμερική: Κοινωνικές κρίσεις, πολιτικές ανατροπές και πανδημία
Μαρία Δαμηλάκου

Από το 2019 έως σήμερα, ακόμη και μεσούσης της πανδημίας, στη Λατινική Αμερική σημειώνονται σημαντικές κοινωνικές αναταράξεις, που φτάνουν τις εκρήξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τις πολιτικές ανακατατάξεις.

Τελευταία σχετική εξέλιξη οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συμβαίνουν από το Μάρτιο στην Κολομβία και οι οποίες συχνά καταλήγουν σε βίαια επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες, ενώ μαζικές διαδηλώσεις οργανώνονται αυτή την περίοδο και κατά του Μπολσονάρο. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι η συνταγματική αλλαγή που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στη Χιλή –η πρώτη μετά την λήξη της δικτατορίας Πινοσέτ πριν 30 χρόνια- μετά κινητοποιήσεις δύο ετών.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολιτικές ανακατατάξεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τον Ισημερινό, τη Βολιβία και εξελίξεις, που προοιωνίζονται ενδεχόμενες ανατροπές, υπάρχουν στη Βραζιλία και το Περού, η δε κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οριστικοποιημένη.

Μια εποπτεία του συνόλου της Ν.Αμερικής δείχνει, στις περισσότερες χώρες της, το εκκρεμές της ιστορίας να κινείται πάλι προς τα αριστερά, αν και δε λείπουν οι εξαιρέσεις, με την πολιτική εξουσία να έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο δεξιών κυβερνήσεων και συντηρητικών Προέδρων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να γίνουν καταλύτης σημαντικών μεταλλαγών και σ’ αυτή την περιοχή της Γης, που αντιμετώπιζε ήδη οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η Μαρία Δαμηλάκου είναι συγγραφέας των έργων «Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970» και «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής από το τέλος της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version