Λ. Οίκος: Λίστα εξόντωσης Ουκρανών έχει ετοιμάσει η Ρωσία

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια λίστα εξόντωσης Ουκρανών οι οποίοι θα δεχτούν επίθεση ή θα συλληφθούν εάν ο Ρωσικός στρατός εισβάλλει στο Ουκρανικό έδαφος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «είναι ένα σημάδι του πόσο βάναυσα και βίαια θα μπορούσαν να γίνουν τα γεγονότα εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία». Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι «θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη μορφή βαρβαρότητας, επειδή δεν θα είναι απλώς ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ δύο στρατών», δήλωσε ο Σάλιβαν στη στην εκπομπή του NBC, Today πρωί της Δευτέρας. «Θα είναι ένας πόλεμος που θα εξαπολύσει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό για να τον καταστείλει, να τον συντρίψει, να τον βλάψει. Και αυτό είναι που περιγράψαμε λεπτομερώς στον ΟΗΕ», είπε. Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να καταστείλει την αντίσταση

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε να ενισχύει τη δύναμή του κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων το Σαββατοκύριακο, η τελευταία σε μια σειρά προκλήσεων που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δείχνουν μια επικείμενη εισβολή. «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση αυτού του μεγέθους, της εμβέλειας και της σπουδαιότητας αυτού που πιστεύουμε ότι σχεδιάζουν οι Ρώσοι θα είναι εξαιρετικά βίαιη», είπε ο Σάλιβαν. «Θα κοστίσει τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, πολίτες και σε στρατιωτικό προσωπικό».

Ο κατάλογος φέρεται να περιέχει ονόματα ατόμων που οι ρωσικές αρχές θα διέταζαν να σκοτωθούν ή να σταλούν σε στρατόπεδα. Ο Σάλιβαν είπε ότι το σχέδιο είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας για την κατάληψη μιας χώρας της οποίας ο λαός δεν θέλει να βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο. Ο κατάλογος λέγεται ότι περιλαμβάνει δημοσιογράφους, ακτιβιστές, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και ΛΟΑΤΚΙ Ουκρανούς. Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν πολέμιους των στρατηγικών στόχων της Ρωσίας και αντιφρονούντες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία.

Μεταξύ των πολιτών της Ουκρανίας, υπάρχουν αμφιβολίες και ανησυχίες για τα σχέδια της Ρωσίας. «Οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εισβάλει», αναφέρει ο Φράνκ Λάνγκφιτ του NPR από το Κίεβο. «Πιστεύουν ότι θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τον Πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία. Αντ’αυτού βλέπουν όλα αυτά τα στρατεύματα ως τρόπο να συνεχίσουν να βλάπτουν τη χώρα και να την πιέσουν να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία αντί με τη Δύση. Η Δύση όμως είναι πραγματικά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ βλέπουν ως το μέλλον του έθνους τους».

Οπως έγραψαν οι New York Times , η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, Sheba Crocker έστειλε επιστολή σχετικά με τον “μαύρο κατάλογο” στον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη. Η επιστολή προειδοποιούσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν και όταν εισβάλει στην Ουκρανία – μια εκστρατεία που θα φέρει «ευρεία ανθρώπινη οδύνη», έγραψε η Crocker

Τι θέλει λοιπόν ο Πούτιν;

“Ο Πούτιν ήταν ξεκάθαρος για το τι ήθελε όλο αυτό το διάστημα και εμείς ήμασταν ξεκάθαροι στην απόρριψή του”, δήλωσε ο γερουσιαστής Κρίς Κούνς στο NPR τη Δευτέρα.
Ο Κούνς αργότερα πρόσθεσε, “Απαίτησε να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, από τις χώρες που προέβλεπε, πριν καταρρεύσει, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και πολλά από τα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν από δεκαετίες.”

Πολλά από τα αιτήματα του Πούτιν «είναι ειλικρινά γελοία», είπε ο Κουνς, ο οποίος ήταν ένας από τους 23 αμερικανούς νομοθέτες στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο. Μεγάλο μέρος της διάσκεψης περιστράφηκε γύρω από την Ουκρανία και πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ο Coons προέβλεψε ότι θα ήταν «καταστροφικές». Παρά το αδιέξοδο, ο Κούνς είπε ότι βλέπει τομείς πιθανής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν «ζητά ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαμε να παρέχουμε: μια εγγύηση ότι δεν θα υπάρχουν βάσεις δυτικών πυραύλων στην Ουκρανία, για παράδειγμα, και περισσότερη διαφάνεια γύρω από τις συμβατικές δυνάμεις και τις ασκήσεις», είπε ο γερουσιαστής.
Ο Κουνς είπε ότι εάν ο Πούτιν είναι «πρόθυμος να δεχτεί να μπει σε λογική διαλόγου μιας πιο λεπτομερούς διαπραγμάτευσης για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διαφάνεια, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει».

Μια σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, είπε ο Κουνς, θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν μια επιλογή για να περιορίσει την κλιμάκωση και την επιθετικότητά του προς την Ουκρανία. Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ενδώσουν στην επιμονή της Ρωσίας ότι η Ουκρανία δεν πρέπει – και δεν πρόκειται ποτέ – να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι ένα ερώτημα που επηρεάζει την κυριαρχία του ουκρανικού λαού», είπε ο Coons. “Έχουν βάλει στο σύνταγμά τους ότι σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία μονομερώς, όπως δεν μπορούμε και εμείς, ως απάντηση στον ρωσικό εκφοβισμό ή τις απειλές. Έτσι ο Πούτιν θα πρέπει να είναι πρόθυμος να δεχτεί κάτι άλλο, εκτός από το κλείσιμο της πόρτας στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αύξησαν κατακόρυφα τις βομβαρδιστικές επιθέσεις τους στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με τουλάχιστον δύο Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη, όταν θα συζητήσουν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν.

Καθώς τα νέα για την πιθανή σύνοδο κορυφής έφτασαν στην Ουκρανία, ανέφερε ο Λάνγκφιτ, «οτιδήποτε δεν συνεπάγεται εισβολή είναι πάντα ευπρόσδεκτο». Όμως, πρόσθεσε, οι Ουκρανοί ανησυχούν επίσης για το ότι θα εγκλωβιστούν στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και της Ρωσίας, σχετικά με το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός στην ιδέα μιας συνάντησης με τον Πούτιν, αρκεί να μην στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία.

Η πιθανή σύνοδος κορυφής υποστηρίζεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε με τον Πούτιν δύο φορές μέσα σε 24 ώρες, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Μακρόν τηλεφώνησε επίσης στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για διπλωματία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι την Κυριακή. “Είμαστε επίσης έτοιμοι να επιβάλουμε γρήγορες και σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο. Και επί του παρόντος, η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει τις προετοιμασίες για μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα.”

Πηγή: NPR NEWS

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος