Κυρώσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ για το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών «που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Άσαντ»

Το Ηνωμένο Βασίλειοκαι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το παράνομο εμπόριο Captagon στη Συρία, το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 57 δισεκατομμύρια δολάρια για το καθεστώς Άσαντ.

Το Captagon είναι μια εξαιρετικά εθιστική αμφεταμίνη που χρησιμοποιείται σε όλη τη Μέση Ανατολή, με το 80% της παγκόσμιας προμήθειας να παράγεται στη Συρία.

Το συριακό καθεστώς εμπλέκεται στενά στο εμπόριο – αποστολές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκαταλείπουν προπύργια του καθεστώτος όπως το λιμάνι της Λατάκια, και ο αδελφός του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Μαχέρ αλ Άσαντ, διοικεί τη μονάδα του Συριακού Στρατού διευκολύνοντας τη διανομή και την παραγωγή του φαρμάκου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών.

Το εμπόριο του ναρκωτικού που αποτελεί την “οικονομική σωτηρία για το καθεστώς Άσαντ” – αξίζει περίπου τρεις φορές το συνδυασμένο εμπόριο των μεξικανικών καρτέλ. Η παραγωγή και η διακίνηση του captagon “εμπλουτίζει τον στενό κύκλο του Άσαντ, τις πολιτοφυλακές και τους πολέμαρχους, σε βάρος του συριακού λαού που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εξοντωτική φτώχεια και την καταστολή στα χέρια του καθεστώτος”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα συντονισμένες κυρώσεις σε άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο, με τη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου να περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος που διευκολύνουν το εμπόριο στους κατασκευαστές του ναρκωτικού και βασικούς συνεργάτες της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνοι για την διακίνηση του στη Μέση Ανατολή. Η λίστα περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες, ηγέτες πολιτοφυλακών και συγγενείς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτές οι κυρώσεις συνιστούν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα ενδιαφερόμενα άτομα.

«Το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί τα κέρδη από το εμπόριο Captagon για να συνεχίσει την εκστρατεία τρόμου κατά του συριακού λαού”, είπε ο Λόρδος (Ταρέκ) Αχμάντ υπουργός για τη Μέση Ανατολή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν από το καθεστώς να λογοδοτεί για τη βάναυση καταστολή του συριακού λαού και την πυροδότηση της αστάθειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «το καθεστώς Άσαντ, η Χεζμπολάχ και άλλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν διευκολύνουν τη βιομηχανία Captagon και με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούν την περιφερειακή αστάθεια δημιουργώντας μια αυξανόμενη κρίση εθισμού σε ολόκληρη την περιοχή».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια στερλίνες σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δώσει ποτέ σε μεμονωμένη κρίση.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος