Κύπρος: Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Ν. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Στo Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη εργασίας μεταβαίνει το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Yair Lapid.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κος Χριστοδουλίδης στη γειτονική χώρα θα βρεθούν οι διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, που θα είναι και οι πρώτες που θα έχουν οι δύο Υπουργοί αφότου ο κος Lapid ανέλαβε καθήκοντά, τον περασμένο μήνα.

Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lapid θα έχουν το πρωί της Δευτέρας (26/7) κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων θα ανασκοπηθούν οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και θα εξετασθούν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση τους σε αριθμό από συγκεκριμένους τομείς.

Θα συζητηθούν επίσης θέματα που άπτονται της προώθησης περιφερειακής συνεργασίας και διαλόγου και θα ανταλλαγούν απόψεις, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο κος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τη νέα Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, κα Karine Elharrar, με την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, καθώς και για τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στους εν λόγω τομείς.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο κος Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός σε χωριστές συναντήσεις από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Isaac Herzog και από τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Naftali Bennett, με τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος