Κροατία: Συμφωνήθηκαν τα έργα για ανεφοδιασμό της ΝΑ Ευρώπης με φυσικό αέριο

Επτά βασικά και τρία υπό όρους έργα με τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί διαφοροποίηση και ασφάλεια στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης ορίστηκαν κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκαν Μνημόνιο Κατανόησης για κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της διαφοροποίησης και ασφάλειας στον εφοδιασμό φυσικού αερίου ως μέρος της πρωτοβουλίας των χωρών της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου, καθώς και Σχέδιο Δράσης που είναι συστατικό τμήμα του μνημονίου.

Με μία λέξη, όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει νόημα να σχεδιάζονται εκατό έργα, αλλά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε ορισμένα έργα που είναι σημαντικά για αυτό το μέρος της Ευρώπης. Κάθε χώρα έχει επίγνωση των ευθυνών της έναντι των γειτόνων της. Οι εθνικές πολιτικές είναι ιστορία, οι περιφερειακές πολιτικές αποτελούν το μέλλον και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην Κροατία“, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνάντηση ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είπε ότι η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη.

Μια σειρά από έργα υποδομής, όπως ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία και το σύστημα εκκένωσης από την Κροατία προς την Ουγγαρία, η ενίσχυση των συστημάτων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, οι αγωγοί διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, προσδιορίστηκαν ως κορυφαίες προτεραιότητες στο Σχέδιο Δράσης που επισυνάπτεται στο Μνημόνιο, τόνισε ο κ. Κανιέτε. Ο Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι έργα υπό όρους είναι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, η διασύνδεση μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και η διασύνδεση μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι ένα νέο πνεύμα συνεργασίας στην περιοχή εδραιώθηκε στο Ντουμπρόβνικ.

Επιδείξαμε πολιτική βούληση, έχουμε σχέδια και εταιρείες να τα στηρίξουν και χρηματοδοτικά εργαλεία γι αυτά, επισήμανε.

Ο κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα κράτη- μέλη της CESEC. Όλα τα έργα που ορίζονται από το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, είπε.

Στη συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ πήραν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας χωρών – μελών της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και ομόλογοί τους από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, τη Μολδαβία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος