Β. Μακεδονία: Σάλος με τη διαφυγή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Σ. Μιγιάλκοφ

Σκόπια – Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Σάλος έχει προκληθεί στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με τη διαφυγή του πανίσχυρου πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (επί διακυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι), Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος από χθες έχει «εξαφανιστεί» και οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να τον εντοπίσουν, προκειμένου να του επιδώσουν δικαστική απόφαση εις βάρος του για κατ΄οίκον κράτηση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Σάσο Μιγιάλκοφ κρύβεται κάπου στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να έχει διαφύγει από αυτήν, ενόψει και της απόφασης του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία έξι χρόνια μετά την αποκάλυψή της συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην πολιτική και όχι μόνο σκηνή της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο Μιγιάλκοφ είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση αυτή. Η εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί στον Μιγιάλκοφ και σε δύο άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση το ανώτατο όριο ποινής που ορίζει ο νόμος.

Μετά την εξαφάνισή του, οι διωκτικές αρχές της χώρας πέρα από εθνικό εξέδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας και διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μιγιάλκοφ, φοβούμενες ότι ο τελευταίος έχει διαφύγει από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για το γεγονός ότι ο Σάσο Μιγιάλκοφ δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές.

«Είναι προφανές ότι κατάφερε (σ.σ. ο Μιγιάλκοφ) να διαφύγει. Τώρα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και αν σημειώθηκε οποιαδήποτε παρατυπία ή αμέλεια που δεν δικαιολογείται, θα ζητήσω να αποδοθούν ευθύνες» σημείωσε ο Ζάεφ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο, τον Οκτώβριο του 2018 διέγραψε από τις τάξεις του το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος του, Σάσο Μιγιάλκοφ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται σε «αγαστή συνεργασία» με τον φυγόδικο κατηγορούμενο.

Θέση στην υπόθεση της διαφυγής του Μιγιάλκοφ πήρε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές της χώρας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για την κράτηση του Μιγιάλκοφ.

«Τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα για μια χώρα που αναμένει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και που εργάζεται σκληρά για μεταρρυθμίσεις του δικαστικού της συστήματος και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Στα «χνάρια» του Γκρούεφσκι

Ο Μιγιάλκοφ, επί διακυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι (είναι πρώτα ξαδέλφια μεταξύ τους) είχε διατελέσει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και θεωρούνταν ο «φόβος και ο τρόμος» των πολιτικών αντιπάλων του VMRO-DPMNE. Παράλληλα, είχε αναπτύξει έντονη και δαιδαλώδη επιχειρηματική δραστηριότητα, η νομιμότητα της οποίας φαίνεται να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία.

Πολιτικά, έχει έρθει σε ρήξη με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE,του οποίου υπήρξε κορυφαίο στέλεχος.

Ο σημερινός αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει κατηγορήσει τον Μιγιάλκοφ ότι βοήθησε τον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να «εξαγοραστούν» βουλευτές του VMRO-DPMNE (της προηγούμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης) και να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, με την οποία η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2019 απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 της Βουλής, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν εξασφάλισε οριακά, με τις ψήφους οχτώ τότε βουλευτών του VMRO-DPMNE.

O Μιγιάλκοφ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές του Μίτσκοσκι, ενώ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την εσωκομματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, η οποία αμφισβητεί τον Μίτσκοσκι και επιδιώκει την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Σάσο Μιγιάλκοφ είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και εμπλέκεται, με μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, νοθείας προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, απροκάλυπτων παρεμβάσεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αποκάλυψε στις αρχές του 2015 το αντιπολιτευόμενο τότε, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου εκείνου λειτούργησε καταλυτικά για την πτώση, δύο χρόνια αργότερα, του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 διέφυγε στην Ουγγαρία προκειμένου να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη Βόρεια Μακεδονία για υποθέσεις διαφθοράς την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας (2006-2016). Ο Γκρούεφσκι κατέφυγε στον ομοϊδεάτή του, Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Θεωρείται ότι ακόμη και σήμερα κινεί τα νήματα στο VMRO-DPMNE και λειτουργεί ως «σκιώδης» ηγέτης του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος