Το ρομπότ «Σποτ» θα πάει… επίσκεψη στον Άρη (video)

Η ιδέα για την αποστολή του στον Άρη γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε 60 επιστήμονες και μηχανικοί εργάζονται πυρετωδώς για την εκπαίδευσή του. Ο λόγος για τον Σποτ, το ρομπότ που η ΝΑΣΑ φιλοδοξεί ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτες περιοχές του «κόκκινου πλανήτη».

Δεν λικνίζεται μόνο στους ρυθμούς του Μπρούνο Μαρς. Εξοπλισμένος με τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες και αισθητήρες, ανεβαίνει σκάλες, αποφεύγει εμπόδια. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή της ανθρώπινης καθοδήγησης του μέσω τηλεχειριστηρίου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επιλογή της κάμερας για να δεις τι βλέπει ο Σποτ και να τον στείλεις σε συγκεκριμένο μέρος. Μαρκάρεις το σημείο στην οθόνη και ο Σποτ βρίσκει τον τρόπο να φτάσει εκεί.

Παντός καιρού με ικανότητες που θα λύσουν τα χέρια των επιστημόνων, η ΝΑΣΑ φιλοδοξεί να τον στείλει στο άμεσο μέλλον στον αφιλόξενο Άρη, για να φτάσει σε δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές για τα ρομποτικά ρόβερ που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα.

Oι δοκιμές είναι ήδη σε εξέλιξη. Σε σπήλαιο στη νότια Καλιφόρνια, όπου το ανώμαλο έδαφος θυμίζει αυτό του Κόκκινου Πλανήτη… Ο Σποτ έφτασε σε δυσπρόσιτο βάθος, έκανε τρισδιάστατη χαρτογράφηση ακόμα και των υπόγειων τούνελ και αξιολόγησε σημεία επιστημονικού ενδιαφέροντος, συλλέγοντας δείγματα. Η ιδέα για την αποστολή του ρομποτικού λαγωνικού στον Άρη γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και εκ τότε εξήντα επιστήμονες και μηχανικοί της ΝΑΣΑ έχουν αναλάβει να τον εκπαιδεύσουν.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Αννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος