Τιμή στον Μανώλη Γλέζο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ονομασία δύο κτιρίων στις Βρυξέλλες προς τιμήν εξεχουσών γυναικών και μιας αίθουσας προς τιμήν του Μανόλη Γλέζου αποφάσισε στις 8 Μαρτίου, το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τους κοσμήτορες.

Το κτίριο της οδού Montoyer 63 παίρνει το όνομά του από την Clara Campoamor, Ισπανίδα δικηγόρο και πολιτικό, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της, μεταξύ άλλων, στα δικαιώματα των γυναικών και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου. Η δράση της συνέβαλε στην κατοχύρωση της ψήφου των γυναικών στο Ισπανικό Σύνταγμα του 1931.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Wiertz 30-50 θα φέρει το όνομα της Sophie Scholl, Γερμανίδας φοιτήτριας και πολιτικής ακτιβίστριας εναντίον του ναζισμού. Ήταν μέλος της ομάδας «Λευκό Ρόδο», μιας ομάδας ειρηνικής αντίστασης με επικεφαλής φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Καταδικάστηκε για προδοσία επειδή βρέθηκε να διανέμει αντιναζιστικά φυλλάδια, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι’ αποκεφαλισμού.

Το Προεδρείο αποφάσισε επίσης ότι η αίθουσα συνεδριάσεων 1G2 του κτιρίου Altiero Spinelli θα πάρει το όνομα του εκλιπόντα Μανώλη Γλέζου, Έλληνα πολιτικού και ευρωβουλευτή από τις 24 Ιουλίου 1984 έως τις 25 Ιανουαρίου 1985 και από την 1 Ιουλίου 2014 έως τις 8 Ιουλίου 2015. Ήταν σημαντική προσωπικότητα της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος