Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ & Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο ομόλογο του Εμανουέλ Μακρόν. Σύξμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σε αυτήν συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση που προκαλεί ανησυχία σε σχέση με την ολίσθηση της διαδικασίας επίλυσης της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, οι τρεις ηγέτες σημείωσαν τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 ως μη αμφισβητούμενης βάσης για μια διευθέτηση της κρίσης. Τόνισαν επίσης το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο “σχήμα της Νορμανδίας”.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε τη δική του εκτίμηση της γραμμής που ακολουθούν οι αρχές του Κιέβου, οι οποίες κατά τον ίδιον, αποφεύγουν πεισματικά την εκπλήρωση τόσο των υποχρεώσεών τους βάσει των συμφωνιών του Μινσκ όσο και των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις προηγούμενες συνόδους κορυφής της Νορμανδίας, συμπεριλαμβανομένης και του Παρισιού (9 Δεκεμβρίου 2019).

Λαμβάνοντας υπόψη την αναδυόμενη δύσκολη κατάσταση για την επίλυση της σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους πολιτικούς συμβούλους και τις υπηρεσίες εξωτερικών υποθέσεων να εντείνουν τις επαφές και να εργαστούν σύμφωνα με τις γραμμές των Τεσσάρων Νορμανδίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα κατευθύνουν την προσπάθεια τους στην πραγματοποίηση συνάντησης σε αυτή τη μορφή στο επίπεδο των υπουργών ΥΠΕΞ. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί, μέσω κατάλληλων διαύλων, η μελέτη των προϋποθέσεων για μια ενδεχόμενη οργάνωση, αν ενδείκνυται, μιας συνόδου κορυφής τύπου “Νορμανδίας”.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι τρεις ηγέτες εξέτασαν ορισμένα άλλα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος