Tηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οικου, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν την κοινή εργασία των αντίστοιχων ομάδων τους μετά τη Διάσκεψη Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας που οδήγησε στην ομόφωνη ανανέωση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Πρόεδρο Πούτιν για τις συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά τις οποίες ζητούνται λύτρα από εγκληματίες που εδρεύουν στη Ρωσία και έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη να αναλάβει η Ρωσία δράση για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και τόνισε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων του αμερικανικού λαού και των υποδομών των ΗΠΑ».

Σε ανταπόκρισή του ο Αχιλλέας Πατσούκας αναφέρει ότι: Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συνεχίστηκε ο διάλογος για την ασφάλεια των πληροφοριών και την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ένας διάλογος που ξεκίνησε στην συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες στη Γενεύη. Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σχετικά με μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι παρά την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να καταστέλλει από κοινού εγκληματικές εκδηλώσεις στο χώρο πληροφοριών, τον τελευταίο μήνα δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για αυτά τα θέματα.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και τη σοβαρότητα των προκλήσεων σε αυτόν τον τομέα, η αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι μόνιμη, επαγγελματική και μη πολιτικοποιημένη, να πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα κανάλια ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ εξουσιοδοτημένων κρατικών δομών, στο πλαίσιο διμερών νομικών μηχανισμών και σύμφωνα με τις διατάξεις των διεθνών δικαιωμάτων.

Οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τη συνέχιση των σχετικών επαφών.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία δόθηκε έμφαση στις ανθρωπιστικές πτυχές. Και οι δύο πλευρές αξιολόγησαν θετικά τον συντονισμό των προσπαθειών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε στο Τζο Μπάιντεν τα ειλικρινά συλλυπητήριά του με αφορμή τις τραγικές συνέπειες ύστερα από την κατάρρευσης ενός συγκροτήματος κατοικιών στη Φλόριντα, το οποίο προκάλεσε πολλά θύματα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος