Θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, πανηγυρισμοί για τους Σοσιαλδημοκράτες σε Ρηνανία – Παλατινάτο

Θρίαμβο στους Πράσινους στη Βάδη Βυρτεμβέργη – πανηγυρισμούς για τους Σοσιαλδημοκράτες σε Ρηνανία Παλατινάτο έφεραν οι σημερινές εκλογές στα δύο κρατίδια της δυτικής Γερμανίας, που άνοιξαν τον εκλογικό μαραθώνιο μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος των δύο δημόσιων καναλιών ARD και ZDF, (19:00 ώρα Γερμανίας) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη οι Πράσινοι με 30,7% – 30,9% έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU με 23,1% – 23,3%, έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα των συντηρητικών σε ένα παραδοσιακά δεξιό κρατίδιο.
Το Ακροδεξιό AfD με 11,8% – 12,5%, έχει μικρή πτώση.
Οι Φιλελεύθεροι FDP με 11,% – 11,4%, έχουν αισθητή άνοδο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες SPD με 10,8% – 11,7% έχουν μικρή πτώση και το χειρότερο αποτέλεσμα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη που δεν είχαν ποτέ δύναμη.

Στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο:
Οι Σοσιαλδημοκράτες SPD με 34,2% – 34,7%, έχουν μικρές απώλειες αλλά παραμένουν σταθερά πρώτη δύναμη.
Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 26% , έξι μονάδες κάτω από το προηγούμενο αποτέλεσμα
Το ακροδεξιό AfD έχει πτώση δύο μονάδων στο 10,2% – 10,4%.
Άνοδος των Πράσινων στο 8,3%- 8,9%.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,3% – 6,4% μένουν στα ίδια.
Και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 5,5% – 5,7% μπαίνουν για πρώτη φορά στη βουλή του κρατιδίου.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν έναν προσωπικό θρίαμβο του Βίνφριντ Κρέτσμαν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, είναι ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός στη Γερμανία και επανεκλέγεται για τρίτη πενταετία.

Τεράστια επιτυχία και για την Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ρηνανίας Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ, επικεφαλής για μία ακόμη πενταετία της κυβέρνησης στο Μάιντς.

Για Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες οι σημερινές εκλογές συνιστούν ένα θετικό ξεκίνημα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Απογοήτευση, αντίθετα, έφεραν στους Χριστιανοδημοκράτες, που έχουν το σκάνδαλο των δύο βουλευτών που κερδοσκόπησαν με τις μάσκες κορωνοϊού και πρέπει να επιλέξουν τις επόμενες εβδομάδες και τον υποψήφιο καγκελάριο ανάμεσα στον Άρμιν Λάσετ και τον βαυαρό Μάρκους Ζέντερ.

Το μήνυμα για το Βερολίνο είναι ότι ανοίγει η παλέτα των επιλογών για σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης και χωρίς τη δεξιά, CDU. Στη Ρηνανία Παλατινάτο επιβεβαιώθηκε η κυβέρνηση του λεγόμενου «φωτεινού σηματοδότη» με Σοσιαλδημοκράτες -Πράσινους και Φιλελεύθερους, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη Στουτγάρδη με πρώτους εκεί τους Πράσινους, αλλά προοπτική και για το Βερολίνο το Σεπτέμβριο στην μετά-Μέρκελ εποχή.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος