Προσχέδιο προϋπολογισμού ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας

Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2023 που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν, προτείνει αυξήσεις φόρων για τους πολύ πλούσιους και τις επιχειρήσεις, ενώ προβλέπει νέες δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρόταση που στάλθηκε στο Κογκρέσο προωθεί τη μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί, εν μέρει, από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 21% στο 28%. Ο Μπάιντεν προτείνει επίσης έναν νέο ελάχιστο φόρο 20% για το 0,01% των εισοδημάτων και νοικοκυριών με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 δεν επικεντρώνεται πλέον στην πανδημία, η οποία έχει υποχωρήσει μετά το μαζικό κύμα Όμικρον στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και στον παγκόσμιο κίνδυνο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βασικά στοιχεία δαπανών:

  • Περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα ανεβάσουν τις συνολικές εθνικές αμυντικές δαπάνες στα 813 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Στο πλαίσιο αυτών των αμυντικών δαπανών, 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται στο ΝΑΤΟ, την ευρωπαϊκή άμυνα, την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
  • Περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων των 20,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επιχορηγήσεις των πολιτειακών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου και για την πρόσληψη αστυνομικών.
  • Περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την Covid καθώς και μελλοντικές πανδημίες.

Βασικά έσοδα:

  • Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών από το 21% που είναι σήμερα στο 28%.
  • Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 39,6%.
  • Επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 20% για το 0,01% των υψηλότερων εισοδημάτων και τα νοικοκυριά με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ο λεγόμενος “ελάχιστος φόρος δισεκατομμυριούχων”.
  • Κατάργηση διαφόρων φορολογικών ελαφρύνσεων για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Φορολόγηση των μεταφερόμενων τόκων ως κανονικό εισόδημα, κλείνοντας το λεγόμενο “παραθυράκι των μεταφερόμενων τόκων”.
  • Τερματισμός των αναβολών φορολόγησης των κερδών από ανταλλαγές ομοειδών.

Για τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, η πρόσθετη χρηματοδότηση που ζητά ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν για το Πεντάγωνο και την αστυνομία θα είναι πιθανότατα δημοφιλής στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η πρόταση προϋπολογισμού δημοσιεύθηκε εν μέσω μιας σειράς νέων δημοσκοπήσεων που έδειξαν ότι ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής που έχει λάβει ποτέ.

Μια νέα δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των Αμερικανών εγκρίνει τη δουλειά που κάνει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος, ενώ το 55% την αποδοκιμάζει.

Πηγή: cnbc.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος