ertnews.gr

Πούτιν και Νετανιάχου αποκλιμακώνουν την ένταση μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

18/09 21:00
Πούτιν και Νετανιάχου αποκλιμακώνουν την ένταση μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

φωτογραφία αρχείου Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ισραήλ επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν την ένταση μετά τη κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν Ιl-20 που μετέφερε πλήρωμα 15 ατόμων πάνω από τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια των 15 μελών του πληρώματος, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συντριβή του αεροπλάνου στη Συρία.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκαλέσει το περιστατικό ως «μια αλυσίδα τραγικών ατυχών συμπτώσεων».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Νετανιάχου ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις παραβιάζοντας την κυριαρχία της Συρίας και ζήτησε από την ισραηλινή πλευρά την αποφυγή αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανέφερε στο Ισραήλ ότι η Μόσχα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το στρατιωτικό της προσωπικό στη Συρία.

Το περιστατικό δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Ιντλίμπ. Συμφώνησαν να αποτρέψουν προς το παρόν τουλάχιστον την επίθεση του Άσαντ στο τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών δημιουργώντας αποστρατικοποιημένη ζώνη, από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι αντάρτες.

Την άποψη ότι συριακές δυνάμεις πιθανώς κατέρριψαν το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες βρίσκονται κοντά στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και την περιοχή.

«Έχω την εντύπωση ότι, με βάση την εξέταση των γεγονότων, η Συρία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος. Και καταλαβαίνω ότι περίπου 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και είναι πολύ λυπηρό, αλλά αυτό συνέβη», είπε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

«Έχουμε κάνει σπουδαία δουλειά στη Συρία και σε αυτή την περιοχή εξαλείφοντας το ISIS, για αυτό το λόγο είμαστε εκεί. Και είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε τη δουλειά», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ1, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version