ΠΟΥ: Στόχος της νέας στρατηγικής να εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του 2022 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Η ανάπτυξη και η έγκριση των εμβολίων ενάντια στην COVID19 σε χρόνο ρεκόρ οδήγησε την ανθρωπότητα στην κορυφή των επιστημονικών επιτευγμάτων, ωστόσο τώρα στέκεται στον γκρεμό της αποτυχίας, εάν δεν τα οφέλη της επιστήμης δεν γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες, τόνισε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος.

Υπογράμμισε ότι περισσότερες από 6,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί παγκοσμίως με σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της πανδημίας, παρόλο αυτά όπως σημείωσε οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια τρομακτική ανισότητα.

Οι χώρες υψηλού και υψηλού μεσαίου εισοδήματος έχουν χρησιμοποιήσει το 75% όλων των εμβολίων που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος από την άλλη έχουν λάβει λιγότερο από το μισό του 1% των παγκόσμιων εμβολίων. Σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, μάλιστα όπως ανέφερε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Παραδέχτηκε πως ο στόχος που έθεσε ο ΠΟΥ να εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα τουλάχιστον 56 χώρες να μην τα καταφέρουν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η νέα στρατηγική για την επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού έως τα μέσα του 2022 θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021 και του 70 % έως τα μέσα του επόμενου έτους

Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που δεν αποτελεί πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά πρόβλημα κατανομής καθώς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχαν ήδη χορηγηθεί σχεδόν 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και με την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων να φτάνει πλέον σε σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις ανά μήνα, υπάρχει αρκετή προσφορά για την επίτευξη των στόχων, υπό την προϋπόθεση ότι κατανέμονται ισότιμα.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ υπάρχουν συμβάσεις για τα υπόλοιπα 5 δισεκατομμύρια είναι όμως κρίσιμο αυτές οι δόσεις να πάνε εκεί που χρειάζονται περισσότερο-με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άλλες ομάδες σε κίνδυνο.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εμβόλια είναι ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά όχι το μοναδικό και όλες οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη στην εκτίμηση του κίνδυνου και των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, σε συνδυασμό με δίκαιο εμβολιασμό» διευκρίνισε ο Δρ. Τένδρος και συμπλήρωσε πως «η ισότητα στην κατανομή εμβολίων θα επιταχύνει το τέλος της πανδημίας καθώς θα αυξήσει σημαντικά την ανοσία του πληθυσμού παγκοσμίως, θα προστατεύσει τα συστήματα υγείας, θα επιτρέψει στις οικονομίες να επανεκκινήσουν πλήρως και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος