ertnews.gr

Παρατείνει ο Ισημερινός την ασυλία στον Τζ. Ασάνζ

07/02 10:48
Παρατείνει ο Ισημερινός την ασυλία στον Τζ. Ασάνζ

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε  ότι θα εξακολουθήσει να προστατεύσει τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο από το 2012, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην ακυρωθεί το βρετανικό ένταλμα σύλληψής του.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τη στάση του Ισημερινού .

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει ένα δικαστήριο έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις, όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την απόφασή μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε την προστασία μας στον Ασάνζ», τόνισε ο Μορένο κατά τη συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, που εξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, υπογράμμισε ότι δεσμεύθηκε «ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του» να προστατεύσει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, θεωρώντας ότι «κινδυνεύει η ζωή του».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κίτο «θα εξακολουθήσει να προσφέρει διεθνή προστασία στον πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ για όσο καιρό η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το υπουργείο υπογράμμισε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να αναζητεί με τη Βρετανία «μια ικανοποιητική και για τις δύο χώρες λύση η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εξάλλου στις 13 Φεβρουαρίου το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, έπειτα από αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks, αν η διατήρηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του είναι προς το δημόσιο συμφέρον, αφού η Σουηδία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορούνταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετική είδηση:

Απορρίφθηκε το αίτημα Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version