Π.Ο.Υ: Θερίζουν οι τροφογενείς ασθένειες σε όλο τον κόσμο

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Κάθε χρόνο καταγράφονται σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότερες 600 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφογενών ασθενειών. Μόνο το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιευτήκαν σήμερα 420.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα και E.coli , το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Παράλληλα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ είναι δύσκολο να υπάρξει μια σαφή εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων που προκαλούν οι τροφικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσει τις χώρες να καταγράψουν την έκταση των τροφικών ασθενειών, να εντοπίσουν τις ανάγκες του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων και τα κενά δεδομένων, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τις εθνικές υποδομές και να προστατεύσουν καλύτερα την υγεία των ανθρώπων.

«Τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούν και να υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία, όχι να τα βλάπτουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ. Ανχανόμ Τένδρος και σημείωσε πως «το νέο εγχειρίδιο του ΠΟΥ θα βοηθήσει τις χώρες να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα για να ενημερώσουν τις συνεχείς επενδύσεις στην ασφάλεια των τροφίμων. Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει τους στενούς δεσμούς μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη».

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικοί κίνδυνοι για τα τρόφιμα που προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οξεία ή μακροχρόνια ασθένεια ή ακόμη και θάνατο. Έρευνα το 2015, βοήθησε τον ΠΟΥ να δημοσιεύσει μια ιστορική έκθεση που αποκάλυψε, για πρώτη φορά, την παγκόσμια επιβάρυνση της δημόσιας υγείας για τις τροφικές ασθένειες που βασίζονται σε 31 τροφογενείς κινδύνους. Η έκθεση παρουσίασε τον τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των μη ασφαλών τροφίμων και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή και συνεχή δράση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος