Π.Ο.Υ.: Αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο με υποχώρηση του αριθμού των θανάτων

Αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και έπειτα από έξι συνεχόμενες εβδομάδες μειούμενων αριθμών, καταγράφουν τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ολόκληρη την υφήλιο. Η συνολική παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις αυξήσεις που παρατηρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 14%, την Νοτιοανατολική Ασία και Ευρώπη με 9% και στην Αμερική με αύξηση κατά 6%.

Πιθανοί λόγοι για αυτή την αύξηση, όπως σημειώνει ο Π.Ο.Υ, είναι η συνεχιζόμενη εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων ανησυχίας, η χαλάρωση των δημόσιων και κοινωνικών μέτρων υγείας και η κόπωση σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Για τις χώρες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μείωσης των κρουσμάτων, εντατικοποίηση των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων, ενώ για τους πολίτες αυστηρότερη τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ενθαρρυντική και σαφώς βελτιωμένη είναι όμως η εικόνα στους θανάτους καθώς ο συνολικός αριθμός των νέων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται, με 63.000 νέους θανάτους, που αποτελεί μείωση κατά 6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέοι θάνατοι μειώθηκαν στην Ευρώπη, στην Αφρική, τον Δυτικό Ειρηνικό και την Αμερική, κατά 15%, 19%, 35% και 1%, αντίστοιχα, ενώ αυξήθηκαν κατά 47% στην Νοτιοανατολική Ασία, εν μέρει λόγω αναδρομικής αναφοράς θανάτων από το Νεπάλ.

Η Αμερική ανέφερε πάνω από 1,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα και σχεδόν 34.000 θανάτους, που αντιστοιχούσαν στο 42% των παγκόσμιων κρουσμάτων και στο 53% των παγκόσμιων θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πέντε χώρες που ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική με 472. 904 νέες περιπτώσεις και μείωση κατά 2%, η Βραζιλία με 373.954 νέες περιπτώσεις και αύξηση κατά 18%, η Γαλλία με 149. 959 νέες υποθέσεις και αύξηση κατά 14%, η Ιταλία με 112 029 κρούσματα και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 32% και η Ινδία με 105 080 νέα κρούσματα και αύξηση κατά 21%.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις η βρετανική εντοπίζεται σε 106 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 56 και η βραζιλιάνικη σε 29, ενώ σε αρκετές χώρες όπου έχει εντοπιστεί μετάλλαξη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης ως προς την διασπορά της.

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος