Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τον γαμπρό του – Έμμεση αναφορά του στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα δημόσια τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνίδια επικαλούμενος λόγους υγείας τον περασμένο Νοέμβριο από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, και ενώ η τουρκική λίρα είχε χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της.

Σε ομιλία του στο έκτακτο επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, η οποία ζητά λογαριασμό για τα 128 δισ. δολάρια που λείπουν από το ταμείο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τότε που ήταν Υπουργός ο Αλμπαϊράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως σήμερα η οικονομία πηγαίνει καλά, από το 2013 έχει αποπληρωθεί το χρέος στο ΔΝΤ και υπάρχουν 95 δισ. δολάρια αποθέματα συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα.

Στην ομιλία του, που έγινε σε κλειστό γήπεδο ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρόσφατα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ η οποία έχει στόχο τον ίδιο τον Ερντογάν και ολόκληρη την οικογένειά μου.

«Οι ενέργειες του ΡΛΚ ξεπερνούν το επίπεδο της πολιτικής και πλήττουν τώρα τα ατομικά δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα με απευθείας επίθεση στην οικογένειά μου. Επομένως είναι ευθύνη μου να απαντήσω,» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν ο κ. Μπεράτ είχε ασκήσει καθήκοντα πολιτικού ως ένας οποιοσδήποτε πολιτικός θα τον είχαν αξιολογήσει αντικειμενικά. Ο κ Μπεράτ, είχε ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Και στη συνέχεια στην οικονομία. Η μόνη ατυχία του ήταν ότι είχε τον τίτλο του γαμπρού, που επισκίασε και θόλωσε την επιτυχία του στον τομέα αυτό» είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του γαμπρού του στην πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία στο ενεργειακό:

«Πιστεύω ότι το υπουργείο του κ. Μπεράτ, ήταν υπεύθυνο για τις παλαιότερες στρατηγικές και τις προετοιμασίες για όλες τις βελτιώσεις στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας. Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, και οι μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στα ύδατα μας φέρουν την υπογραφή του κ. Μπεράτ . Ήρθαν 4 γεωτρύπανα και τώρα έρχεται άλλο ένα. Αυτό ονομάζεται οικονομική διαχείριση. Λυσσάνε επειδή το πέτυχε αυτό, τρελαίνονται επειδή το πέτυχε αυτό. Αν πάτε να ενοικιάσετε αυτά τα πλοία…τώρα έχουμε 5 πλοία και έρχεται και το έκτο…», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο CHP ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «λένε πως τα αποθέματα συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας μηδενίστηκαν». «Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είχαμε 23,5 δισ. δολάρια σε αποθέματα συναλλάγματος, ενώ σήμερα η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει 95 δισ. δολάρια αποθέματα συναλλάγματος. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, τα αποθέματα συναλλάγματος είχαν αυξηθεί στα 132 δισ. δολάρια. Θα πάμε πάλι στα 132 δισ. και θα φτάσουμε και στα 200 δισ. Επειδή εμείς αυτή τη δουλειά τη γνωρίζουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλμπαϊράκ βρέθηκε στο στόχαστρο του CHP καθώς η αντιπολίτευση επισήμανε ότι μετά την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο άρχισε η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Η αντιπολίτευση έθεσε έτσι τα ερωτήματα: «Ποιος εμποδίζει να διαπιστωθεί πώς χάθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα τα 128 δις δολάρια; Πώς μειώθηκαν στο μείον 47 δις δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα; Ποιος οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση; Γιατί το δολάριο ανέβηκε πάνω από 8 λίρες; Ποιοι κέρδισαν; Τι έχασε το έθνος; Ποιοι εμποδίζουν τον Αλμπαϊράκ να μιλήσει;»

Η απάντηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήρθε μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον του CHP ζητώντας 500 χιλιάδες τουρκικές λίρες αποζημίωση για συκοφαντία και μαύρη προπαγάνδα εναντίον του. Το CHP με τη σειρά του απάντησε μέσω Twitter «δεν φτάνει που 128 δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα, ζητάνε και 500 χιλιάδες τουρκικές λίρες από το Κόμμα μας».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Σμύρνη δεν παρέλειψε και πάλι να αναφερθεί σε «εισβολή» στη Σμύρνη, υπονοώντας την Ελλάδα.

«Η επίθεση από ορισμένους στρατούς κάποτε αποτελεί απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, αν είναι δυνατόν, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, κατέληξε σε απογοήτευση. Στην Ανατολία, η οποία ξεκίνησε με την κατοχή της Σμύρνης, ο ενθουσιασμός να μας συλλάβουν και ακόμη και να μας πάρουν κρατούμενους, ει δυνατόν, κατέληξε σε απογοήτευση. Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη Συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες ύπουλες μεθόδους», ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος