ertnews.gr

Ο διεθνής Τύπος για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

10/09 11:57
Ο διεθνής Τύπος για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Andrea Bonetti

Εκτενή τα αφιερώματα, οι ανταποκρίσεις και οι αναλύσεις των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικώς, η Wall Street Journal σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική του, υποσχόμενος κάποια ελάφρυνση από τα μέτρα λιτότητας, τηρώντας ωστόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να εξισορροπήσει αφενός τις επιθυμίες των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί από την δεκαετή ύφεση και αφετέρου τις αγορές και τους πιστωτές της ευρωζώνης που δεν θέλουν αποκλίσεις από την αυστηρή πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρωθυπουργός είπε πως θα συζητήσει με τους πιστωτές το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, δηλώνοντας πάντως ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους στόχους των πλεονασμάτων χωρίς να εφαρμοστεί το μέτρο.

Η Ελλάδα δε θα κόψει συντάξεις ούτε θα αυξήσει τους φόρους, δηλώνει ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Telegraph. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στη ΔΕΘ για να ανακοινώσει περικοπές φόρων για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να αποκλείσει πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, το Aljazeera μεταδίδει: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιό του για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Δυο βδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης δηλώνει πως θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μετά από χρόνια λιτότητας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και από τα γερμανόφωνα Μ.Μ.Ε.: O Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα, αναφέρει η Welt και εξειδικεύει: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας: Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα μπορούσαν να ανακληθούν.

Κατά την Zeit, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οικονομική «αναγέννηση». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη χώρα του μια οικονομική «αναγέννηση» μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας.

Φέτος για πρώτη φορά ξανά, ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορεί να αποφασίσει για την πολιτική της χώρας μετά το τέλος της οκταετούς πιστωτικής βοήθειας, αναφέρει η derStandard.

Ενώ σύμφωνα με την Deutsche Welle τέλος, με φορολογικές περικοπές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει πόντους μετά τα μέτρα λιτότητας. Οι επιχειρηματίες καλωσορίζουν την ανακοίνωση και ελπίζουν στην καλύτερη ανταγωνιστικότητα. Με υψηλότερους μισθούς ελπίζουν να διατηρούν ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα. Πέρα από το φορολογικό σκέλος, ο Τσίπρας εργάζεται επί μακρόν, για μια καλύτερη σχέση με τους βόρειους γείτονες της χώρας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της περιοχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καλύψουν την καθυστέρησή τους σε επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ρωσική παρουσία αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς», γράφει η γαλλική Le Figaro. H Figaro τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρα παρουσίασε το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ένα μεγάλο πρόγραμμα μείωσης φόρων. Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, προοδευτική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, καθώς και μείωση ως 30 και 50% του πολύ αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων, για το 2019 και 2020. Επίσης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Τέλος, ανέφερε ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να χρειασθεί να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις το 2019.

Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Έλληνα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σε μία ομιλία ποταμό τον απολογισμό του και περιέγραψε τις προοπτικές πριν από τις εκλογές του 2019. Ήταν η πρώτη ομιλία Τσίπρα με τη χώρα εκτός μνημονίων, γράφει η Liberation. Η Liberation αναφέρεται στις βασικές εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και άλλων παροχών του πρωθυπουργού και στην παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Ένα μέλος του Σύριζα δήλωσε μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι «ήταν μία πολύ καλή ομιλία που απευθύνεται στους πιο φτωχούς και στις μεσαίες τάξεις » και ένα άλλο πρόσθεσε «πιστεύω ότι ο Τσιίρας είναι βασικά τίμιος».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ένα μεγάλο πρόγραμμα μείωσης φόρων. Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, προοδευτική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, καθώς και μείωση ως 30 και 50% του πολύ αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων, για το 2019 και 2020. Επίσης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Τέλος, ανέφερε ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να χρειασθεί να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις το 2019.

Εκτενώς ασχολούνται και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Η εφημερίδα Le Soir σε ανταπόκριση υπό τον τίτλο «Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ επανακτούν το ηθικό τους» αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας -ενώπιον του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, του οποίου η χώρα αποτελεί τον επίτιμο προσκεκλημένο της ΔΕΘ- εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια η ΔΕΘ ξεκινά χωρίς τη σκιά των μνημονίων, υπερασπιζόμενος τον απολογισμό του έργου του, μίας Ελλάδας δηλαδή που ανακάμπτει, και αφετέρου παρουσίασε μία σειρά μέτρων, δομημένων γύρω από δύο πυλώνες: τη στήριξη των επενδύσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας από τη μία πλευρά, και την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης από την άλλη. Τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία απαριθμούνται στο δημοσίευμα, θα χρηματοδοτηθούν, όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, από ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο η γιορτή αμαυρώθηκε από τις διαδηλώσεις των εθνικιστών που αντιτίθενται στη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων.

Στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται και η De Morgen σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας υποσχέθηκε περισσότερα λεφτά και λιγότερους φόρους». Σημειώνεται ειδικότερα ότι τους ερχόμενους μήνες οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους όπως τους υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ όπου παραδοσιακά παρουσιάζεται το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, μη παραλείποντας, παράλληλα, να υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνουν σεβαστά όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Επισημαίνεται ακόμη ότι και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι καταγράφηκαν και αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οι οποίες εκδηλώθηκαν με πορείες και συλλαλητήρια συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, περίπου 16.000 άτομα βγήκαν ακόμα μια φορά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών επί του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η οικονομική εφημερίδα L΄ Echo, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας 30 δισ. ευρώ» αναφέρεται στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με το ταμειακό απόθεμα, το οποίο επαρκεί για τη διασφάλιση της αυτονομίας της χώρας για ένα διάστημα δυόμισι χρόνων, καθώς και με τη μη αναγκαιότητα μείωσης των συντάξεων ή αύξησης του φόρου εισοδήματος το 2020.

Τέλος η La Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας τους υπόσχεται καλύτερες συνθήκες ζωής» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και μείωση των φόρων, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, συμπληρώνοντας ότι στο περιθώριο της ομιλίας του χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version