Μέση Ανατολή: Στο προσκήνιο βόμβες – Στο παρασκήνιο διπλωματία (video)

Την ώρα που η διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται, οι εκατέρωθεν επιθέσεις συνεχίζονταν, αν και με μικρότερη σφοδρότητα.

Aπό τη Γάζα προς το Ισραήλ, εκτοξεύτηκαν 70 ρουκέτες, ενώ από τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν ανάπηρος Παλαιστίνιος, η έγκυος γυναίκα και το τρίχρονο παιδί τους. Επλήγησαν επίσης οι υπόγειες σήραγγες της ισλαμικής οργάνωσης, μήκους 90χλμ, όπως φαίνεται και στο βίντεο του Ισραηλινού Στρατού.

Στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, πέντε νεκροί στη Γάζα ήταν ο απολογισμός ακόμα ενός 24ώρου εκατέρωθεν επιθέσεων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές. Την ίδια ώρα, η διεθνής διπλωματία δίνει τη δική της μάχη για να σιγήσουν τα όπλα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου: «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω αυτή την επιχείρηση μέχρι να πετύχω τον στόχο, να αποκαταστήσω την ησυχία και την ασφάλεια για εσάς τους κατοίκους του Ισραήλ».

Την κατάσταση αποτιμά με έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς από νωρίς είχε μιλήσει για κατάπαυση του πυρός με τη διαμεσολάβηση Αιγύπτου – Κατάρ.

«Συζητείται τώρα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των διαμεσολαβητών και της Χαμάς. Πιστεύω ότι σε μία ή δύο μέρες, μόνο ο Θεός ξέρει πότε οι διαμεσολαβητές θα επιτύχουν να λύσουν αυτή την εξίσωση.», επισημαίνει ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, ανώτατο πολιτικό στέλεχος της Χαμάς.

Για εκτόνωση της κρίσης πιέζει τις τελευταίες ώρες και ο Λευκός Οίκος.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να δουν αποκλιμάκωση στην κατεύθυνση προς την κατάπαυση του πυρός”, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Και η Γερμανία θέτει θέμα συνολικής διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος.

“Επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη κατάσταση στην περιοχή”, αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη για το θέμα αυτό στο Ισραήλ και θα έχει συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Στο προσκήνιο βόμβες, στο παρασκήνιο διπλωματία, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, με το ερώτημα που τίθεται να είναι πόσο πιθανή είναι μία μονομερής κατάπαυση του πυρός, αλλά με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών και μάλιστα όχι μονομερώς.

Το βράδυ της Πέμπτης 20/5 το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη, Κλειώ Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Εκεχειρία αποφάσισε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος