Μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας αποκαλύπτουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (video)

Τεράστιο σκάνδαλο ψηφιακής κατασκοπείας αποκαλύπτεται από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Στόχος έγιναν χιλιάδες δημοσιογράφοι, στελέχη εταιριών, ακτιβιστές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ξένοι ηγέτες, που έπεσαν θύματα χάκερς. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ανήκει σε Ισραηλινή εταιρεία.

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως ο βρετανικός Guardian, η αμερικανική Washington Post αλλά και η γαλλική Monde στη λίστα που διέρρευσε περιέχονται 50.000 αριθμοί κινητών τηλεφώνων. Οι κάτοχοί τους πιστεύεται ότι είτε έπεσαν θύματα υποκλοπών είτε χαρακτηρίζονταν άτομα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος από τους δράστες. Ήδη έχουν αναγνωριστεί οι κάτοχοι 1.000 κινητών τηλεφώνων σε 50 χώρες. Ανάμεσά τους είναι δημοσιογράφοι, στελέχη εταιρειών, μεγάλα ξένα δίκτυα όπως το CNN και το Reuters, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών.

Οι υποκλοπές αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, έγιναν μέσω  ενός κακόβουλου λογισμικού εταιρείας που έχει έδρα στο Ισραήλ κι ονομάζεται NSO. Το λογισμικό αυτό το αγοράζουν συνήθως κυβερνήσεις για την παρακολούθηση τρομοκρατών αλλά και εγκληματιών. Όπως έγινε γνωστό «εισβάλλει» στο κινητό, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να χρειάζεται ο κάτοχος του κινητού να κάνει κάποια επιβεβαίωση. Ακόμα μπορεί αν υποκλέπτει πολλά δεδομένα ό,τι υπάρχει στην ουσία στο κινητό, μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα ακόμα και το μικρόφωνο κι έτσι μετατρέπεται σε έναν κατάσκοπο τσέπης. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη κι από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά έπεσε θύμα και η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης το 2018 στην Κωνσταντινούπολη αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι και δικηγόροι στην Ουγγαρία.

Η εταιρεία που κατασκεύασε το συγκεκριμένο λογισμικό αρνείται ότι διατηρούσε οποιαδήποτε τέτοια λίστα  και κάνει λόγο για ψευδείς εκτιμήσεις.

«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το «σκάνδαλο Pegasus», με τη χρησιμοποίηση λογισμικού κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Πράγα για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Τσεχίας.

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί πυρήνα των αξιών της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος